Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 26241 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Desteldonk

Moleneinde 14-16 (Gent)
Gebouwd als gemeentehuis in 1884, ontworpen door bouwmeester P. Langerock en onder leiding van aannemers I. Gaumery en A. De Meyer. Het gemeentehuis bestaat uit een lijstgevel, die samengesteld is uit twee overlangse vleugels van elk twee traveeën, beide onder zadeldak afgedekt met leien.


ID: 20809 | Bouwkundig element

Rijksgevangenis

Nieuwewandeling 89 (Gent)
Cellengevangenis, gebouwd in 1859-1861 naar ontwerp van architect Francis Derre. Het plan van de gevangenis is een imitatie van de gevangenis van Pentonville bij Londen van 1840. Het terrein waarop de gebouwen ingeplant zijn is een onregelmatige negenhoek afgebakend door een muur met rondgang voor de bewaking; de bredere zijde aan de straatkant bevat het poortgebouw, een bak- en natuurstenen constructie geïnspireerd op middeleeuwse versterkte burcht. Links van de inkompoort bevindt zich een gedenksteen ter nagedachtenis van tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerde politiek gevangenen.


ID: 307186 | Bouwkundig element

Zwembad Rooigem

Nimfenstraat 2, Peerstraat 1-3 (Gent)
Begin jaren zestig werd een modernistisch stedelijk zwembad met politiekantoor opgetrokken in de Gentse wijk Rooigem-Brugsepoort naar ontwerp van Willy Friant en Robert Rubbens.


ID: 26683 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Oostakker

Oostakkerdorp 42 (Gent)
Neogotisch breedhuis van één bouwlaag op souterrain en drie traveeën onder zadeldak met twee verschillende dakkapellen, tussen getrapte zijaandaken, volgens opschriften van gevelstenen opgetrokken naar ontwerp van architect Bibo anno 1905. Neotraditionele bak- en zandsteenbouw met neo-Vlaamserenaissance-kenmerken op een hoge plint van arduin en verrijkt met sierankers.


ID: 25612 | Bouwkundig element

Gebouw IJkdienst

Penitentenstraat 31 (Gent)
Geel bakstenen gebouw van zogenaamde IJkdienst, op de voorgevel voorzien van een paneel met tekst: Maten-Gewichten. Breedhuis van drie traveeën met één bouwlaag en zadeldak van circa 1900.


ID: 26614 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en Gemeentehuis van Mariakerke

Petrus Meirestraat 7 (Gent)
Gemeenteschool en voormalig gemeentehuis, twee gelijkaardige diephuizen met ertussenin een later vereenvoudigd poortgebouwtje, opgetrokken in 1876-77. Vrij eenvoudige bakstenen gevels op arduinen plint van vier traveeën en twee bouwlagen onder tentdak.


ID: 307172 | Bouwkundig element

Brandweercentrum Rodenhuize

Rodenhuizekaai 1 (Gent)
Op 9 mei 1987 nam de stedelijke brandweerdienst het nieuwe gebouwencomplex Rodenhuize in gebruik, gelegen in het industriegebied van Gent, vlakbij de Moervaart. Ontwerper was architect Jean Van den Bogaerde die al in 1973 een eerste voorontwerp maakte.


ID: 24555 | Bouwkundig element

Belfort

Sint-Baafsplein (Gent)
Aan de bouw van het huidige Belfort van Gent werd begonnen in het eerste kwart van de 14de eeuw. Vermoedelijk was het oorspronkelijke ontwerp van de hand van de meestermetser Jan van Haelst. De huidige stenen torenspits dateert van 1911-1913. Het gotische gebouw heeft een rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit Doornikse kalksteen.


ID: 18820 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stephanusparochie

Sint-Margrietstraat 11 (Gent)
Voormalig spreekhuis van het Augustijnenklooster, thans pastorie van de Sint-Stephanusparochie. Imposante pilastergevel in barokstijl met classicistische inslag, volgens archiefstukken in 1719 opgetrokken na sloping van een aantal vervallen kloosterpanden.


ID: 26830 | Bouwkundig element

Herenhuis

Toekomststraat 41 (Gent)
Naar verluidt voormalig consulaat van Costa Rica, nadien woning van dokter Wittebolle. Onderkelderd burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, volgens kadastergegevens van 1905, tuin verbreed en benedenverdieping met uitbouw vergroot in 1909.