Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 135371 | Landschappelijk geheel

De Zegge

Geel (Geel)
Dit gebied is gelegen in de zeer brede alluviale vlakte van de kleine Nete en bestaat uit twee grote delen. Het noordelijk deel, natuurreservaat 'de Zegge’, is het enige restant van het ‘Geels Gebroekt’, een laagveengebied van meer dan 500 ha bestaande uit trilveen, rietvelden, hooilandjes, elzenbroekbossen en open kuilen ten gevolge van turf- en moerasijzerertswinning. Het gebied herbergt een rijke, vaak zeldzame, fauna en flora. Het waterpeil is hier enorm belangrijk en wordt nu geregeld door stuwen en pompen. Het zuidelijk deel bestaat uit een kleinschalig schaars bebouwd landbouwlandschap waar houtkanten, bomenrijen, kronkelige paden en typische kleine Kempense hoeves het beeld bepalen.


ID: 135375 | Landschappelijk geheel

Grote Nete van Zammel tot Zoerle, Beeltjens en de depressie van Goor-Asbroek

Geel (Geel), Herselt (Herselt), Westmeerbeek (Hulshout), Varendonk (Laakdal), Westerlo (Westerlo)
Het gebied, gelegen in de Zuiderkempen omvat de vallei van Grote Nete en haar fossiele bedding, met ten noorden een beboste paraboolduin met heiderelicten en de historische kern van Westerlo en ten zuiden een Diestiaanheuvel. Dit sterk gevarieerde landschap toont een mooi en coherent geheel tussen het quasi natuurlijke valleilandschap, meer ingerichte natuur- en cultuurlandschappen zoals de door dreven gekenmerkte bossen, het kasteel de Merode met omringend geometrisch en landschappelijk park, het agrarisch landschap rondom de Kaaibeekhoeve en het Riet met voormalige vloeiweidestelsel en het stedelijk landschap van Westerlo met 17de-eeuwse linde op een driehoekig marktplein omgeven door 19de-eeuwse burgerwoningen, kerk en dekenij.


ID: 300181 | Landschappelijk geheel

De Grote Nete en het paraboolduincomplex tussen Meerhout en Geel

Geel (Geel), Meerhout (Meerhout), Mol (Mol)
“De Grote Nete en het paraboolduinencomplex tussen Meerhout en Geel” is gelegen in de Antwerpse Kempen op het grensgebied tussen de gemeentes Meerhout, Geel en Mol. Het landschapsbeeld dat we hier vandaag waarnemen, weerspiegelt verschillende tijdlagen en het diverse gebruik van het gebied door de mens. Momenteel is het een zeer afwisselend landschap: een uitgestrekt akkercomplex bij Bel, beboste duinen, waterplassen en moerassen, 19de-eeuwse rechtlijnige heideontginningen, de beekvallei van de Grote Nete, de vele houtkanten tussen de weilanden en de akkers, onverharde wegen, ... Vele structuren, patronen en elementen verwijzen naar het historische bodemgebruik. De grote afwisseling in landschapsbeelden maakt dit landschap esthetisch aantrekkelijk.


ID: 52462 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Beekhoek 47 (Geel)
Alleenstaande, langgestrekte hoeve van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 52389 | Bouwkundig element

Vrijstaande hoeve

Bel 107 (Geel)
Sterk aangepast overblijfsel van de vroegere landelijke bewoning. Alleenstaande hoeve onder afgewolfd zadeldak met oudere kern.


ID: 52456 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Brandemolenstraat 19 (Geel)
Langgestrekte hoeve van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 52268 | Bouwkundig element

Hoeve Brukelhoeve

Brukel 20 (Geel)
Hoeve gelegen ten noorden van de zuidoostelijke ring. Omwalde hoeve met een eerste vermelding in een schepenakte van 1449.


ID: 52394 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Bruul 22 (Geel)
Karakteristiek, langgestrekt woonstalhuis van zes traveeën onder zadeldak uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 52275 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Diestseweg 153 (Geel)
Langgestrekte hoeve van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 52449 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Doornboomstraat 37 (Geel)
Schuin ten opzichte van de straat gelegen en aangepaste langgestrekte hoeve van één bouwlaag onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, op het kadaster opgetekend in 1912.