Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 13680 | Bouwkundig element

Verbrande Hoeve

Verbrande Hoevestraat 11, Vredestraat 152A-C (Kontich)
De site van de Verbrande Hoeve is gekend sinds 1421 als ‘Te Kouwerheide’. In 1518 wordt voor het eerst een hoeve vermeld op deze plaats. Volgens de bouwmaterialen en bouwwijze van de bewaarde originele gevels en dakkappen klimmen de huidige gebouwen op tot de 17de eeuw. De omhaagde hoevesite in haar huidige toestand omvat de historische opstelling met een oostelijk woonstalhuis onder zadeldak, een schuur aan de westzijde met afgewolfd zadeldak en een bakhuis aan de oostzijde van het erf.


ID: 13711 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waarloosveld 17 (Kontich)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, omringd door afgepaald weiland.


ID: 13712 | Bouwkundig element

Hoeve

Wildemansstraat 34-36 (Kontich)
Hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, verbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Woonstalhuis en tot woning verbouwde (circa 1970) schuur aan westzijde.


ID: 90945 | Bouwkundig element

Hoeve

Amersveldestraat 104 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve bereikbaar via populierendreef. Ten noordwesten van het boerenhuis, restant van omwalling of poel. De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Eigenaar is dan weduwe Frennelet, rentenierster te Brugge. Op het erf is een boomgaard aangeplant. Bij de mutatie van 1891 (eigendom familie Frennelet) ontstaat grosso modo de huidige constellatie van gebouwen. Het is echter waarschijnlijk dat de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd werd en nadien heropgebouwd, gedeeltelijk met recuperatie van oude muren.


ID: 91128 | Bouwkundig element

Hoeve

Amersveldestraat 168 (Kortemark)
Kleine achterin gelegen hoeve, daterend uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Aansluitend bij het langgeveltype, zie de geïncorporeerde stalling en schuur. Gele baksteenbouw onder zadeldak (rode pannen), breed dakvenster oplopend in puntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder latei en ontlastingsboog, deur gevat in een geriemde omlijsting. Korfbogige muuropeningen bij de stalling en de schuur.


ID: 91135 | Bouwkundig element

Hoeve

Amersveldestraat 221 (Kortemark)
Aan de straat gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Gelegen in weideomgeving, lindes bij de erfoprit. Site als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), met neerhof en omwald opperhof. Vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd met nieuwe T-vormige constellatie van de vrijstaande, roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (blauwe mechanische pannen).


ID: 90941 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Amersveldestraat 28 (Kortemark)
Kleine hoeve van het langgestrekte type, volgens het kadaster in 1923 gebouwd. De achtergelegen nutsgebouwen zijn gebouwd in 1935. Het aan de straat gelegen volume toont een typische opbouw voor het langgestrekte type: huis, stalling- en schuurgedeelte onder doorgetrokken zadeldak (mechanische pannen).


ID: 90943 | Bouwkundig element

Hoeve de Groote   Speye ferme

Amersveldestraat 53 (Kortemark)
Historische hoevesite volgens 19de-eeuwse kaarten "de Groote Speye ferme". De hoeve gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. Licht achterin gelegen ten zuiden van de Amersveldestraat. Erfoprit omgeven door weides, bij de toegang knotboom. Deze hoeve is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als "De groote Speye ferme", aan de andere zijde van de straat (ten noorden van de straat), aanduiding van "De kleine Speye ferme". Deze hoeves zijn als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 91365 | Bouwkundig element

Hoeve

Barisdamstraat 13 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, L-vormige opstelling. Erfoprit via ijzeren hekken. Aansluitende boomgaard.


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.