Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5057 resultaten


ID: 308879 | Bouwkundig element

Dorpswoning met betonnen omheining

Betekomsestraat 24 (Tremelo)
Bakstenen dorpswoning in een traditionele stijl uit het interbellum met bewaarde decoratieve elementen en betonnen omheining. Het is een woning van twee bouwlagen en twee traveeën. De voorgevel is gedecoreerd met knipvoegen, getoogde venster- en deuropeningen met natuurstenen hoek- en sluitstenen.


ID: 308878 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Betekomsestraat 5 (Tremelo)
Burgerhuis in het centrum van deelgemeente Baal. Het is een bakstenen gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder een zadeldak uit het interbellum. Er wordt gebruik gemaakt van een voor Tremelo zeldzame vormentaal waarbij de traditionele stijl wordt aangevuld met eclectische invloeden zoals blijkt uit de korfboog en gekoppelde ramen op de verdieping. De gevel wordt gedecoreerd door een brede waaier aan elementen: hoge natuurstenen plint, speklagen in geëmailleerde witte bakstenen, uitgewerkte muurankers, verluchtingsroosters op elke verdieping en een mooi uitgewerkte, nog originele bakgoot.


ID: 308880 | Bouwkundig element

Gespiegelde dorpswoningen

Betekomsestraat 58 (Tremelo)
Klassieke dorpswoning uit het interbellum in traditionele stijl, deel van een gespiegelde dubbelwoning. De twee woningen zijn goed bewaarde identieke (gespiegelde) kopieën van elkaar en bestaan uit een sobere bakstenen gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën met getoogde vensteropeningen waarbij de hoek- en sluitstenen bestaan uit witte en groene geëmailleerde bakstenen. De oorspronkelijke bakgoot en inkomdeur met glas-in-lood element zijn bewaard. Het geheel vormt een mooi bewaard ensemble.


ID: 308881 | Bouwkundig element

Gespiegelde dorpswoningen

Betekomsestraat 60 (Tremelo)
Klassieke dorpswoning uit het interbellum in traditionele stijl, deel van een gespiegelde dubbelwoning. De twee woningen zijn goed bewaarde identieke (gespiegelde) kopieën van elkaar en bestaan uit een sobere bakstenen gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën met getoogde vensteropeningen. De hoek- en sluitstenen bestaan uit witte en groene geëmailleerde bakstenen. De oorspronkelijke bakgoot en inkomdeur met glas-in-lood element zijn bewaard. Het geheel vormt een mooi bewaard ensemble.


ID: 308891 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stal en schuur

Geertruimoerstraat 18 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het interbellum met aansluitend een stal en schuur. De gebouwen zijn een harmonieus geheel, opgetrokken in een oranjeroze baksteen, typisch voor het interbellum. De decoratie bestaat uit speklagen van witte en groene geëmailleerde baksteen. De speklagen sluiten naadloos aan op de verschillende onderdelen van het venster. De poortopening van de schuur heeft een stalen linteel. Op verschillende plaatsen van de gevel zijn er verluchtingsroosters geplaatst. Onder de dakrand is er een tandfries in geëmailleerde witte en groene baksteen. Het gebouw is recent gerenoveerd met respect voor het historische uitzicht.


ID: 308894 | Bouwkundig element

Hoekwoning

Geetsvondelstraat 52 (Tremelo)
Woning in traditionele stijl uit het einde van de 19de, begin 20ste eeuw. Het gebouw staat op de hoek van de Geetsvondelstraat met de Werchtersesteenweg, waarbij een van de hoeken van de woning is afgeschuind. Deze afgeschuinde hoek is een fenomeen dat meer terug te vinden is in de omgeving bij gelijkaardige woningen aan een kruispunt, meestal met een café-functie. Waarschijnlijk was er ooit een café in het pand, gezien de ligging halverwege Werchter en Betekom. Hier is geen concreet bewijs voor. Het gebouw is aan elke zijde twee traveeën breed en twee-en-een-halve bouwlaag hoog onder een zadeldak met wolfseinden. De gevels worden getypeerd door natuurstenen dorpels en lintelen, speklagen in imitatiesteen en muurankers. De woning werd recent gerenoveerd met respect voor het historische uitzicht van de woning.


ID: 308897 | Bouwkundig element

Voormalig danscafé

Grote Bollostraat 13 (Tremelo)
Dorpswoning op de hoek van de Grote Bollostraat met de Baalsebaan en de toegang tot het voormalige buurtspoorwegstation. Gezien de ligging aan het buurtspoorweg station had het gebouw waarschijnlijk van bij de oorsprong een café-functie, later raakte het bekend als danscafé Bingo. Het is een gebouw in traditionele stijl van rond 1900 of het interbellum. Het pand is spievormig gebouwd, vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. De muureindes worden bekroond met een uitgebreide tandfries. De kopse gevel komt uit op het kruispunt en zit vervat in een verdiept veld met pseudo klokgevel. De vensteropeningen hebben een getoogde ontlastingsboog en zijn op latere datum verkleind. De bakstenen gevels hebben een knipvoeg. Het geheel is recent gerenoveerd waarbij de gevel volledig grijs is gekaleid en het gebouw in gebruik genomen als meergezinswoning waardoor de architecturale elementen minder leesbaar zijn.


ID: 308898 | Bouwkundig element

Café

Grote Bollostraat 30 (Tremelo)
Dorpswoning op de hoek van de Grote Bollostraat en een steeg. Gezien de ligging aan het buurtspoorwegstation had het gebouw waarschijnlijk van bij de oorsprong een café-functie, momenteel bekend als “De Pink”. Het is een gebouw in traditionele stijl van rond 1900 of het interbellum. Het pand is spievormig gebouwd, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. De muureindes worden bekroond met een uitgebreide tandfries. De kopse gevel komt uit op het kruispunt en zit vervat in een verdiept veld met pseudo klokgevel. De vensteropeningen hebben een getoogde ontlastingsboog. De bakstenen gevels hebben een knipvoeg. Het geheel is recent gerenoveerd waarbij de gevel volledig grijs is gekaleid. Hierdoor zijn de architecturale elementen minder leesbaar. Door de ligging op het kruispunt heeft het gebouw een belangrijke herkenningswaarde en visuele samenhang met het voormalige café “Bingo” aan de overkant. Beide cafés hebben een identieke architecturale vormentaal.


ID: 308912 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kleine Schaluinstraat 7 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw, of het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw is drie traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak. Alle vensters en de centrale voordeur hebben een stalen linteel als dragende structuur met erboven een rollaag in baksteen. De muurankers in de voorgevel zijn uitgewerkt, in de zijgevels functioneel. Onder de dakrand is er een brede tandfries aanwezig. De woning is later opgedeeld in twee wooneenheden waarbij de gevel van het linkse volume, het huidige huisnummer 7, hard gereinigd werd. Hierbij is de pleister van de speklagen verwijderd. Bij het rechtervolume zijn deze wel nog aanwezig.


ID: 308913 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kleine Schaluinstraat 9 (Tremelo)
Dorpswoning in traditionele stijl uit het einde van de 19de eeuw, of het begin van de 20ste eeuw. Het gebouw is drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. Alle vensters en de centrale voordeur hebben een stalen linteel als dragende structuur met erboven een rollaag in baksteen. De muurankers in de voorgevel zijn uitgewerkt met een krulmotief, in de zijgevels functioneel. Onder de dakrand is er een brede tandfries aanwezig. De woning is later opgedeeld in twee wooneenheden waarbij de gevel van het linkse volume, het huidige huisnummer 7, hard gereinigd werd. Hierbij is de pleister van de speklagen verwijderd. Bij het rechtervolume van huisnummer 9 zijn deze wel nog aanwezig.