Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 91158 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Edewallestraat 57 (Kortemark)
Wederopbouwhoeve (jaren 1920) bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, schuur en stal in U-vormige opstelling rond een verhard erf. Voortuin van de straat gescheiden door betonnen afsluiting.


ID: 91373 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Esenstraat 14-16 (Kortemark)
Samenstel van twee panden uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Gele baksteenbouw onder (gemansardeerde) zadeldaken (rode mechanische pannen, leien voor het mansardegedeelte met dakkapellen, gootlijst op korbelen).


ID: 91371 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Esenstraat 8 (Kortemark)
Hoeve waarvan enkel het boerenhuis bewaard is. Bepalend voor kerkomgeving (ten westen van het koor). De geïncorporeerde voormalige stalling en schuur zijn heden omgevormd tot garages. Het woonhuis wordt volgens kadaster in 1839 opgetrokken door de Zarrense herbergier Petrus Rommelaere en in 1870 door dezelfde familie uitgebreid met een aanpalend landgebouw ten noorden. Gezien de bouwkenmerken dateert het gebouw waarschijnlijk eerder uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920.


ID: 91168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met welkomstlindes en boomkapel

Gouden-Hoofdstraat 41 (Kortemark)
Hoeve met 19de-eeuwse kern. Lindes met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erfoprit. Verspreide opstelling rondom deels begraasd erf. Het nu verbouwde boerenhuis en het stalletje rechts van het huis zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het stalletje links aansluitend bij het huis en de vrijstaande schuur haaks hierop dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.


ID: 91172 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 16 (Kortemark)
Hoevesite met enkele losse bestanddelen in een boomgaard gelegen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als hoeve met U-vormige opstelling aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), boomgaard en tuin. Op dat moment is de hoeve nog aan de straat gelegen, wat zal veranderen met de wijziging van het tracé van de Groenestraat in het begin van de 20ste eeuw. Circa 1930 wordt een landgebouw afgebroken. Circa 1966 wordt het huis aan de oostzijde uitgebreid. Op vandaag L-vormige opstelling rondom een begraasd erf.


ID: 91174 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Groenestraat 36 (Kortemark)
19de-eeuwse boerenarbeiderswoning, oorspronkelijk deel uitmakend van een tweewoonst. Deze tweewoonst is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).


ID: 91175 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 37 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve, heropbouwd in de decennia na de Eerste Wereldoorlog. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), in het vierkant rondom een niet verhard erf opgesteld. Omliggende weiden en akkers, populieren en knotbomen.


ID: 91176 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 72 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve met boerenhuis en schuur in L-vormige opstelling, en twee recente loodsen. Onverhard erf, dito erfoprit met aan de straat twee lindes. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is een hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling binnen een boomgaard opgetekend: het gebouwenbestand bestaat dan uit een boerenhuis, een grote schuur en stal, een klein landgebouw en een tweede kleiner boerenhuis.


ID: 91177 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Groenestraat 74 (Kortemark)
Wederopbouwhoeve bestaande uit een boerenhuis en schuur in haakse opstelling en recente loodsen ten westen. Perceel deels omhaagd met meidoorn. Volgens het kadaster is de hoeve in 1921 op dezelfde plaats heropgebouwd na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de schuur worden muurresten van de vroegere schuur gerecupereerd (zie aanduiding op mutatieschets). De oude hoeve is reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) binnen een ruime boomgaard die aan de overzijde van de straat verder loopt.


ID: 91178 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Handzaamse Nieuwstraat 4 (Kortemark)
Kleine hoeve bestaande uit boerenhuis en een schuur. Perceel aan de straatzijde afgezet met een ligustrumhaag en toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen blauwhardstenen pijlers. Begraasd erf met notelaar en restant van boomgaard. Boerenhuis en schuur volgens het kadaster opgetrokken in 1921, na afbraak van een oudere hoeve.