Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7120 resultaten


ID: 40271 | Bouwkundig element

Hoeve Slagmolenhof

Kalkovenlaan 15, Maurits Sacréstraat 58 (Merchtem)
Voormalige hoeve met boerenwoning en aanpalende stallen, ertegenover langsschuur met lager bijgebouw, in kern opklimmend tot 17de-18de eeuw.


ID: 40297 | Bouwkundig element

Heilige Familiekapel

Kleistraat (Merchtem)
Wegkapel geflankeerd door twee linden, bakstenen pijlerkapel onder zadeldakje, opgericht in 1853.


ID: 305227 | Landschappelijk element

Gekandelaarde populier als grens- en hoekboom

Kluysenstraat (Merchtem)
Een indrukwekkende gekandelaarde populier is aangeplant bij de grens tussen Hamme en Brussegem. De inplanting van de boom is volgens de Popp-kaart ook uitgevoerd in de hoek van een kadastraal perceel. Op de huidige kadasterkaart, na uitvoering van een ruilverkaveling, heeft de boom zijn eigen perceeltje toegewezen gekregen.


ID: 304023 | Bouwkundig element

Kapel Onze Lieve-Vrouw ten Nood

Linthoutstraat (Merchtem)
Bakstenen kapel bestaande uit een opengewerkt portiek met daarachter de kapel, beide onder uitkragend zadeldakje, gebouwd in 1958 naar ontwerp van G. Stallaert, ingeplant op een omhaagd perceel en omgeven door vier lindebomen.


ID: 40267 | Bouwkundig element

Hoevetje in L-vorm

Mieregemstraat 184 (Merchtem)
L-vormig hoevetje met geplaveid erf en beschaduwd door een notelaar bij de gemetselde waterput. Boerenhuis met één verdieping van zes traveeën en steil zadeldak (pannen), daterend uit 17de, begin 18de eeuw.


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


ID: 40321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin

Osselstraat 1 (Merchtem)
Pastorie gebouwd in 1758, dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak geflankeerd door twee eenlaagse bijgebouwtjes van twee traveeën, gelegen in een omstreeks 1850 in landschappelijke stijl aangelegde tuin.


ID: 134068 | Landschappelijk element

Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.


ID: 303999 | Bouwkundig element

Gekoppelde arbeiderswoningen

Reedijk 42-44 (Merchtem)
Tweewoonst bestaande uit arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen, in spiegelbeeldschema onder één dak, kadastraal geregistreerd in 1905.


ID: 130013 | Landschappelijk element

Haagbeuken topiary

Ten Houte 36 (Merchtem)
Aan de straatzijde van een hoevetje staat een figuursnoeiwerk van haagbeuk. Het geschoren element bestaat uit twee delen opgebouwd langs een gemeenschappelijke centrale stam. De totale hoogte is 4 meter. Het onderste deel is cilindervormig en heeft een diameter van 4 meter en is 2,5 meter hoog. Het bovenste deel is eveneens cilindervormig, doch heeft een afgeronde kop (diameter van 2,8 meter, hoogte 1,5 meter). Dit is een representatief voorbeeld van een boerentopiary zoals die vroeger frequent voorkwamen in boerentuinen.