Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 300682 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en olm

Rijkbos (Zottegem)
Het betreft hier een scheerhaag op een perceel dat als boomgaard in gebruik is en tot de eigendommen behoort van het Kasteel van Leeuwergem. De houtkant wordt vermoedelijk al eeuwen op traditionele wijze beheerd. Het is een scheerhaag die langs de straatkant nagenoeg volledig bestaat uit olm en aan de achterkant uit meidoorn. Door de jaren heen heeft de haag een al dan niet natuurlijke verrijking gekend met sleedoorn, braam, klimop, hazelaar, vlier, hondsroos, hulst, taxus, zoetekers en haagliguster.


ID: 300684 | Landschappelijk element

Oude op stam gezette taxus

Rijkbos 51 (Zottegem)
Op het noorden en tegen de blinde gevel van de boerenwoning staat een flink uit de kluiten gewassen taxus. Deze wintergroene struik werd op stam gezet en is hier uitgegroeid tot een boom met een stamomtrek van ongeveer 2 meter omtrek.


ID: 300685 | Landschappelijk element

Geschoren taxushaag als erfafsluiting

Rijkbos 51 (Zottegem)
Het erf van een boerenwoning wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene scheerhaag van taxus. De nutstuin werd op deze wijze afgesloten van de gure noorderwind en men bekwam hierdoor een microklimaat.


ID: 300683 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Rijkbos 52 (Zottegem)
Aan de rechterkant van de toegang tot het erf bevindt zich een welkomstlinde. De boom werd traditioneel gekandelaard, een snoei voor het aanmaken van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132140 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Rijkestraat (Zottegem)
Een sierlijk gevormde opgaande Canadapopulier werd geplant als hoekboom. Het betreft hier een oude populierenkloon (vermoedelijk Marilandica), dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier. De boom heeft een evenwichtige kruin en is beeldbepalend in de vallei van de Traveinsbeek.


ID: 130885 | Landschappelijk element

Twee leilindes als welkomstbomen bij hoeve

Schoolstraat 83 (Zottegem)
Aan de straatzijde, aan weerszijden van de voordeur van de boerenwoning langs de Schoolstraat te Velzeke-Ruddershove bevindt zich een koppel Hollandse linden (Tilia x europaea) als welkomstbomen. Het koppel Hollandse linden bestaat uit symmetrische, kunstmatig gevormde leibomen. De bomen hebben een onderlinge plantafstand van 3 meter.


ID: 300776 | Landschappelijk element

Beeldbepalende opgaande bruine beuk

Sint-Andriessteenweg 155 (Zottegem)
In de tuin bij het huis, Sint-Andriessteenweg 155, staat een enorme beeldbepalende bruine beuk. De boom heeft een grote, laag vertakte, kruin met een doormeter van 26 m en een totale hoogte van 25 m. De stam heeft op een hoogte van 150 cm boven het maaiveld een omtrek van 502 cm. Bomen met een omtrek van meer dan 5 m zijn uiterst zeldzaam.


ID: 131613 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag rond kerkhof bij parochiekerk Sint-Amandus

Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Een oude soortenrijke scheerhaag, in oorsprong aangelegd met meidoorn en al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met hazelaar, hulst, haagliguster, vlier, sering en gladde iep. De haag is een mooi bewaard voorbeeld van een traditionele afsluiting bij een kerkhof.


ID: 131617 | Landschappelijk element

Zes gekandelaarde linden bij calvarie

Sint-Goriksstraat (Zottegem)
Zes gekandelaarde lindebomen als restant uit een beplanting van zeven, op een calvarieberg. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij kruisen en kapellen.


ID: 9759 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Sint-Paulusplein 2 (Zottegem)
Inplanting op een lichte verhevenheid en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens; twee treuressen voor het westportaal. Heterogeen gebouw, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauraties. Oorspronkelijk éénbeukige romaanse kerk voor het eerst vermeld in 1176.