Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 307086 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis en brouwerijgebouw

Vinnestraat 28 (Zoutleeuw)
Classicistische burgerwoning met voormalig brouwerijgebouw uit midden 18de eeuw, gelegen in een ruime, aangelegde parktuin, oorspronkelijk met omwalling aan noord- en oostzijde, en met lagere aanbouwen uit 1863.


ID: 57979 | Bouwkundig element

Site van de Grote Molen van de Meetkerkse Moeren

Biezenstraat 3 (Zuienkerke)
De Grote Molen van de Meetkerkse Moeren dateert in zijn huidige vorm van 1811. De poldermolen maalt met een houten scheprad water op in een deels overwelfde watergang die in verbinding staat met de hoger gelegen Blankenbergse Vaart. Het is de enige bewaarde molen van dit type in Vlaanderen. Een gewelfde bakstenen boogbrug over het Moerzwin biedt toegang tot de site met poldermolen en molenaarshoeve, molenaarshuis met aansluitende vroegere stallen en vrijstaand nutsgebouw.


ID: 308201 | Bouwkundig element

Windmolen De Brauwere

Blankenbergse Dijk Noord (Zuienkerke)
De dorpsmolen van Zuienkerke, beter bekend als molen De Brauwere, was een korenwindmolen van het type standaardmolen met open voet die teruggaat tot de 15de eeuw, maar die in 1947 gesloopt werd.


ID: 58063 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg d'Oude Smidse

Blankenbergse Steenweg 40 (Zuienkerke)
Beeldbepalend gebouw, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse. Vanaf circa 1820 een woonhuis met herberg. Laag witgekalkt gebouw met gepekte plint, vijf traveeën onder mansardedak aangevuld met een aanbouw onder zadeldak van twee traveeën rechts en één travee links. De deurtraveeën van het woonhuis worden gekenmerkt door dakvensters, afgewerkt met topgeveltjes met schouderstukken en sierankers en bewaard schrijnwerk.


ID: 58023 | Bouwkundig element

Likeurstokerij van 1898

Brugse Steenweg 10 (Zuienkerke)
Voormalige likeurstokerij, gedateerd J.S.V. 1898. Beeldbepalend pand door zijn inplanting haaks op de weg en zijn volume. Groot, bruin bakstenen gebouw van negen traveeën en anderhalve bouwlaag op souterrain onder zadeldak.


ID: 57931 | Bouwkundig element

Hoeve met smidse

Kerkhofstraat 15 (Zuienkerke)
Deel van een 18de-eeuwse hoeve met smidse en in de 19de eeuw deel van één grote afspanning en in 1863 deels ingericht als smidse. Voormalige hoeve van het langgeveltype, boerenwoning met geïncorporeerde stal en smidse. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw onder zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 58078 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerkstraat 21 (Zuienkerke)
Half vrijstaande woning met tuin, teruggaand op een wagenmakerij gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis rechts, met meer naar voor komende werkplaats, nu beiden omgevormd tot woning.


ID: 57994 | Bouwkundig element

't Pottemaeckershof

Loweg 2 (Zuienkerke)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen en lange erfoprit. Eerste vermelding onder deze benaming in 1689. De boerenwoning vermoedelijk in kern 17de-eeuws. Groot witgekalkt volume met gepekte plint, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met opkamertraveeën in de 19de eeuw opgehoogd tot anderhalve bouwlaag. Voormalige paardenstal, bakhuis, stallen, begraasd erf en monumentale schuur met mansardedak gedateerd 1765.


ID: 58110 | Bouwkundig element

Hoeves De Stove en De Groote Stove

Nieuwe Steenweg 138-140 (Zuienkerke)
Beide hoeves al vermeld in 1690 als pachthoeves van het Brugse Sint-Janshospitaal. Grote hoeves met losse, witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken; boerenwoningen met opkamer; nummer 138 met omwalling. Huidige gebouwen in kern zeker 18de-eeuws, maar werden eind 20ste eeuw omgebouwd. Nummer 140 met gedateerd wagenhuis 1716 en de rosmolen die in 1856 op dit erf werd gebouwd is deels bewaard.


ID: 57947 | Bouwkundig element

Bakstenen teerlingen van de Westmolen

Oostendse Steenweg (Zuienkerke)
Vier bakstenen teerlingen herinneren nog aan de verdwenen Westmolen of Schietchampettermolen. De teerlingen bevinden zich op een weideperceel tussen de Oostendse Steenweg en de Noordede.