Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 301185 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Makkegemstraat 43 (Merelbeke)
Een gekandelaarde linde bij de zuid-westgevel van het woonhuis. Dichter bij het huis heeft er nog een tweede, reeds verdwenen, lindeboom gestaan. Dit kunnen we opmaken uit foto’s die voor de erfgoedinventaris werden gemaakt in 1986. De boomkruinen beschermen het huis en zijn inwoners vooral tegen de zon en ook tegen weer en wind.


ID: 36575 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw; ijzeren toegangshek tussen twee oude linden. Naar het zuidoosten georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak. Ten zuidwesten, gewitte bakstenen dwarsschuur met houten verankering.


ID: 301032 | Landschappelijk element

Geknotte haagbeuk en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke)
Bij de erftoegang van een hoeve staan twee welkomstbomen. Twee verschillende soorten: een oude geknotte haagbeuk en een gekandelaarde zomerlinde. Beide bomen zijn traditioneel gesnoeid in functie van het aanmaken van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 301402 | Landschappelijk element

Tweestammige opgaande Canadapopulier

Melsenbeekstraat (Merelbeke)
In een hoek van een kadastraal perceel werd een tweestammige opgaande Canadapopulier aangeplant als hoekboom. De boom heeft een stamomtrek van bijna 5 meter en heeft een beeldbepalende kruin.


ID: 303844 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met 14 opgaande lindebomen

Melsenbeekstraat (Merelbeke)
Tussen de Melsenbeek en de Melsenbeekstraat is er een bomenrij van 14 opgaande lindebomen. Het is een aanplanting van Hollandse linden, uitgevoerd na de Tweede Wereldoorlog. De persoon die de bomen heeft geplant was imker.


ID: 36503 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Georiënteerde éénbeukige kruiskerk met vierkante westtoren, rechthoekig koor en sacristie in de zuidelijke kooroksel. De kerk vertoont nog delen van romaans metselwerk en wordt omringd door een kerkhof, voorzien van een ijzeren toegangshek. Gotische kruisbeuk met zandstenen puntgevels, spitsboogvormig vensterlicht voorzien van nieuw drieledig maaswerk bij de laatste restauratie.


ID: 301182 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes bij kerkhof Melsen

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Aan de noord-oostkant van het kerkhof rondom de Sint-Stephanuskerk komt in het verlengde van de kerkhofmuur, bij een gemetst poortje, een kerkwegel uit. Bij dit poortje staan aan de binnenkant van het kerkhof twee gekandelaarde lindes. Het zijn twee Hollandse lindes met stamomtrekken van bij de 2 m.


ID: 301183 | Landschappelijk element

Vierstammige cipres op kerkhof Melsen

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Een hoog opgesleunde, vierstammige cipres is zéér beeldbepalend op het kerkhof van Melsen.


ID: 133384 | Landschappelijk element

Bruine beuk in de pastorietuin van Munte

Munteplein 6 (Merelbeke)
In de achtertuin van de voormalige pastorie van Munte staat een mooi ontwikkelde en beeldbepalende bruine beuk.


ID: 36616 | Bouwkundig element

Herberg en voermanshuis Café Qui Vive

Muntestok 2 (Merelbeke)
Op de hoek met de Hundelgemsesteenweg aan de grens met Bottelare en Munte gelegen herberg en voermanshuis zogenaamd Café Qui Vive. Herbergnaam naar verluidt ontleend aan een wachtwoord uit de Franse overheersingstijd van begin 19de eeuw. Achter twee lindebomen gelegen dubbelhuis van vijf traveeën, oorspronkelijk één bouwlaag uit de 19de eeuw, verhoogd met een bovenverdieping circa 1930. Links aangebouwde paardenstallen en koetshuis.