Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7120 resultaten


ID: 36378 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Wallen

Kerkstraat 42-44 (Merelbeke)
De kasteelhoeve bestaat uit stallen, een schuur en een woonhuis, geschikt rond een onregelmatige binnenkoer, en enkele bijgebouwen. Het huidige woonhuis dateert uit de tweede helft van de 17de of de 18de eeuw. Het bakstenen gebouw is van het dubbelhuistype en telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De schuur, een langgerekt bakstenen gebouw, is duidelijk te onderscheiden op de gravure van 1641. Achter het woonhuis bevinden zich nog een vrijstaand dubbeltoilet en het bakhuis.


ID: 301186 | Landschappelijk element

Wilgenrij met opgaande bomen en knotbomen

Koestraat (Merelbeke)
Knotwilgenrij van bindwilg langs het spoorwegtalud. Het is een bomenrij met oude exemplaren waarvan de dikste, op het moment van de inventarisatie in 2014, een omtrek had van meer dan 630 cm.


ID: 301188 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Koestraat (Merelbeke)
Een opgaande canadapopulier waarvan alle gesteltakken op ongelukkige wijze zijn ingekort, staat in de hoek van een kadastraal perceel en markeert er de grens.


ID: 130882 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vrijheidsboom

Koning Albert I-Plein (Merelbeke)
Op het dorpsplein van Bottelare tegenover de parochiekerk Sint-Anna staat op het Koning Albert I-plein een mooi gevormde monumentale zomerlinde (Tilia platyphyllos). Het zou de vrijheidsboom zijn die na de onafhankelijkheid van België op 30 april 1831 werd geplant.


ID: 301178 | Landschappelijk element

Tweestammige linde als kruispuntboom

Landskoutersesteenweg (Merelbeke)
Langs de Lanskoutersesteenweg, daar waar de Driebunderwegel uitkomt, staat een tweestammige Hollandse linde. Op de Ferrariskaart wordt hier, bij een kruispunt van wegen, een boom afgebeeld. De huidige twee opgaande bomen zijn twee spaartelgen die uit de opslag zijn geselecteerd.


ID: 301179 | Landschappelijk element

Opgaande en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Landskoutersesteenweg, Neerstraat 2 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen bij een hoeve. Links een opgaande en rechts een gekandelaarde zomerlinde. Welkomstbomen worden per twee aangeplant, meestal lindes. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 36606 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Makkegemstraat 43 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm rondom een voorerf; twee grote lindebomen achter de betonnen afsluiting met ijzeren hek aan zware, vierkante gecementeerde hekpijlers.


ID: 301185 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Makkegemstraat 43 (Merelbeke)
Een gekandelaarde linde bij de zuid-westgevel van het woonhuis. Dichter bij het huis heeft er nog een tweede, reeds verdwenen, lindeboom gestaan. Dit kunnen we opmaken uit foto’s die voor de erfgoedinventaris werden gemaakt in 1986. De boomkruinen beschermen het huis en zijn inwoners vooral tegen de zon en ook tegen weer en wind.


ID: 36575 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke)
Hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw; ijzeren toegangshek tussen twee oude linden. Naar het zuidoosten georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak. Ten zuidwesten, gewitte bakstenen dwarsschuur met houten verankering.


ID: 301032 | Landschappelijk element

Geknotte haagbeuk en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke)
Bij de erftoegang van een hoeve staan twee welkomstbomen. Twee verschillende soorten: een oude geknotte haagbeuk en een gekandelaarde zomerlinde. Beide bomen zijn traditioneel gesnoeid in functie van het aanmaken van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.