Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4632 resultaten


ID: 89601 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelestraat 32 (Wielsbeke)
Hoeve met losse bestanddelen rond onverhard erf, afgesloten door een haag en toegankelijk via een eenvoudig ijzeren hek. In geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie aanduiding van een volume op kaarten bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Het boerenhuis wordt op huidige plaats weergegeven op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763), waarbij echter geen bijgebouwen worden afgebeeld.


ID: 89607 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Caignaardstraat 11 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, met boerenhuis uit het interbellum. In geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Op de kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het boerenhuis afgebeeld haaks op de straat georiënteerd en met een poel of restant van een walgracht aan de oostzijde.


ID: 89620 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooiestraat 23 (Wielsbeke)
Opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op kaarten van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). In huidige constellatie komt de hoeve voor op een kadastrale kaart uit 1815, met aanduiding van het woonhuis, een haaks landgebouw en naastgelegen bakhuisje.


ID: 89621 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hooiestraat 26 (Wielsbeke)
Opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op kaarten van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Vóór de rechttrekking van de Mandel is de hoeve langs de "Groeningstraet" gelegen, zie Atlas der Buurtwegen (1844), en aangeduid als twee huidige gebouwen in L-vorm, met bakhuis. Gebouwenbestand vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 89558 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keihoek 18 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, mogelijk teruggaand tot de 15de eeuw (zie volkstelling). In het kaartboek van de parochie Ooigem (1778) worden twee volumes afgebeeld, ter hoogte van het huidige woonhuis en de haaks daartegenover gesitueerde stalvleugel. Op het primitief plan circa 1830 wordt een bijkomend gebouw afgebeeld ten zuiden van het woonhuis.


ID: 89468 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 8 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, in site minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw. Eertijds met rechtstreekse toegang via de Lindestraat, thans slechts toegankelijk via de toegang tot het privédomein van nummer 6.


ID: 89628 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loverstraat 146 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit naoorlogse hoevegebouwen waarachter een oud boerenhuis omgevormd tot landgebouw, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Het huidige bouwvolume wordt reeds identiek afgebeeld op het primitief plan (circa 1830), de hoeve werd door de eigenaar, landbouwer Joannes Guillemin uit Sint-Baafs-Vijve, verpacht. Rond 1881 wordt ten oosten van het woonhuis een nieuw stalletje opgetrokken.


ID: 89633 | Bouwkundig element

Hoeve Goet te Heybusch

Muntestraat 4 (Wielsbeke)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen en 20ste-eeuws boerenhuis.


ID: 89488 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ooigemstraat 17 (Wielsbeke)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen rond onverhard erf.


ID: 89576 | Bouwkundig element

Hoeve en vlasfabriek Site d'Hoop

Oostrozebeeksestraat 118 (Wielsbeke)
Historische hoeve met 20ste-eeuwse vlasfabriek. Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen en minimaal opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie afbeelding van vierkante omwalling (zonder bebouwing) in het landboek van de heerlijkheid Woubrechts (1631). Hoevegebouwen met 19de-eeuwse (woonhuis mogelijk 18de-eeuwse) kern.