Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 36474 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1803

Neerstraat 2 (Merelbeke)
Grote hoeve van het gesloten type, waarvan de schuur nu een afzonderlijke woning vormt, zie Landskoutersesteenweg nummer 37. Twee grote linden markeren de erftoegang aan de straat. Rechthoekige poort met doorrit in een bakstenen dienstgebouw van vier traveeën met zadeldak. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, met zadeldak; jaarankers 1803 in de linker zijpuntgevel.


ID: 301399 | Landschappelijk element

Elf opgaande Canadapopulieren

Oude Pontweg, Pontweg (Merelbeke)
Elf opgaande canadapopulieren staan verdeeld over drie korte lijnaanplantingen langs de perceelsranden van enkele weilanden. De bomen zijn mooi ontwikkeld en hebben stamomtrekken van circa 3,5 meter.


ID: 301403 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van kraakwilg

Oude Pontweg, Trekweg (Merelbeke)
Langs een weiland is een knotbomenrij van kraakwilg van ongeveer 155 meter lang aangeplant om de perceelsgrens te markeren.


ID: 301404 | Landschappelijk element

Knotbomen van kraakwilg en canadapopulier

Oude Pontweg, Trekweg (Merelbeke)
Drie knotbomen bestaande uit twee kraakwilgen en een Candapopulier vormen een restant van de vroegere perceelsrandbegroeiing bij een weiland. De zwaarste knotboom heeft een stamomtrek van 420 cm.


ID: 301440 | Landschappelijk element

Opgaande Candapopulier als hoekboom

Oude Pontweg, Trekweg (Merelbeke)
In de hoek van een met populieren beplant perceel staat een opgaande Canadapopulier als hoekboom.


ID: 301400 | Landschappelijk element

Opgaande schietwilg

Pontweg (Merelbeke)
Een stevige uit de kluiten gewassen wilg staat aan de basis van een talud langs de Zwijnaardsesteenweg en bij een voet- en fietspad die de steenweg verbinden met de trekweg langs de Tijarm van de Schelde.


ID: 36401 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pontweg 15 (Merelbeke)
Deels omhaagde hoeve met losse bestanddelen ingeplant ter hoogte van een vroeger meervoudig omgrachte heerlijke site met motte, het zogenaamd Hof of de Stede Ter Hagen die in oorsprong zou opklimmen tot de 10de eeuw. Huidige hoevegebouwen dateren waarschijnlijk haast volledig uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 133379 | Landschappelijk element

Houtkant en opgaande Hollandse linde op talud

Ruspoel (Merelbeke)
Ruspoel is ter hoogte van de hoeve "Clays van Muntestede" een holle weg. De westkant van de holle weg is voorzien van een houtkant. Het talud is in hoofdzaak beplant met gewone acacia en werd als hakhout beheerd. Acacia werd veelvuldig aangeplant voor het aanmaken van weidepalen. Op het talud staat ook een mooi uitgegroeide opgaande lindeboom.


ID: 131452 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de Hoeve Clays van Muntestede. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131453 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de hoeve. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.