Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 88579 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Sousbeekstraat 46 (Waasmunster)
Minstens sinds begin 19de eeuw bestaande hoeve met brouwerij. Nu blijft enkel de brouwerswoning over. Schuin ten opzichte van de straat en in een tuin schuilgaand boerenburgerhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak gedateerd 1798. Bouwkundige details wijzen echter op een in de tweede helft van de 19de eeuw aangepaste woning.


ID: 88597 | Bouwkundig element

Hoeve

Ten Rijendreef 2 (Waasmunster)
Geïsoleerd liggende hoeve, teruggaand op het goed ten Riede en mogelijk op de oude hovenierswoning van de kasteelsite Ten Rijen. Erf met losse bebouwing aangegeven als campagne op de Ferrariskaart van 1771-1778, in de 19de eeuw met een gewijzigde aanleg in U-vorm; sinds het eerste kwart van de 20ste eeuw verdwenen de meeste bijgebouwen.


ID: 88601 | Bouwkundig element

Hoeve Vierhuizenhof

Vierhuizenstraat 54 (Waasmunster)
Omhaagde hoeve met losse bestanddelen deels opklimmend tot 18de eeuw, onder meer aangegeven op de Ferrariskaart van 1771-1778. Erf aan de straat afgesloten met gemengde haag van hulst en meidoorn en rood en witgeschilderd ijzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers met bolornament. Centraal op het erf ingeplante boerenwoning. Rechts opzij een omstreeks 1900 vernieuwd meerdelig bakhuis.


ID: 88705 | Bouwkundig element

Huis ten Toren

Vierschaar 17 (Waasmunster)
Aan het dorpsplein beeldbepalend vrijstaand herenhuis met nog herkenbare oude kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw. L-vormig herenhuis van twee bouwlagen onder schilddaken met vooraanzicht typerend voor een midden 19de-eeuwse herenhuis. Vertoont twee lijstgevels met aansluitende registers van hoge rechthoekige muuropeningen; zes venstertraveeën aan de straatzijde en kortere zijgevel.


ID: 88713 | Bouwkundig element

Villa

Vlaszakstraat 17 (Waasmunster)
Villa in baksteenbouw met sober voorkomen, gebouwd omstreeks 1940. Diephuis van één bouwlaag waarvan het lange hoofdvolume met brede voorpuntgevel onder zadeldak; links opzij een korte haakse vleugel. Tegen de achtergevel aansluitende lagere stallen. Voortuin met smal tuinpad en een brede oprit, beide met laag decoratief ijzeren hek in een raamwerk van buizen.


ID: 34345 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Akkerstraat 7 (Wachtebeke)
Boerenarbeiderswoning in omhaagde tuin met ijzeren toegangshek. Laag dubbelhuisje van twee traveeën onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 34360 | Bouwkundig element

Hoeve

Groenstraat 11 (Wachtebeke)
Boerderijtje achter omhaagde moestuin met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen. Woonhuis van drie traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen onder zadeldak op achtererf.


ID: 34373 | Bouwkundig element

Olieslagershuis

Meersstraat 56 (Wachtebeke)
Olieslagershuis aan de zuidoever van de Moervaart. Woonhuis met omsloten voortuin voorzien van ijzeren hekken tussen betonnen pijlers en begrenzende bakstenen muur rechts. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 34390 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puyenbrug

Puyenbrug 5 (Wachtebeke)
Eclectisch getint kasteel met neorenaissance-inslag middenin een park met deels bewaarde vijver en omgrachting, gebouwd in 1881 ter vervanging van een vroeger buitenhuis. Ten noorden, oranjerie uit het tweede kwart van de 19de eeuw, gelegen achter waaiervormig ommuurde moestuin. Ten oosten van het kasteel gelegen ijskelder. Ten noorden en ten noordoosten, bewaarde bijbehorende bossen en rechtlijnige dreven.


ID: 207155 | Bouwkundig element

Hoevesite

Achterstraat 19 (Waregem)
Hoevesite opklimmend tot de 18de eeuw, weergegeven op een kaart uit het landboek van Waregem, opgetekend door Anthone Van Outrive in 1753-1757. Erftoegang tussen twee rechthoekige, bakstenen pijlers waartussen rood beschilderd, ijzeren hek. Erfoprit met betonpaaltje afgezet. Boerenhuis met zeker 19de-eeuwse, mogelijk 18de-eeuwse kern en qua gevel aangepast in 1944.