Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 42812 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Sint-Annastraat 17 (Tielt-Winge)
Pastorie uit de eerste helft van de 18de eeuw met 19de-eeuws neoclassicistisch poortgebouw en omwalde pastorietuin, van circa 50 are, met interessante beplantingselementen (twee haagbeukpriëlen, 'gotisch poortje' gevormd door haagbeuken).


ID: 200082 | Bouwkundig element

Afspanning Het Stenen Huis

Stenenhuisstraat 2-4 (Tielt-Winge)
Pand in traditionele bak- en zandsteenstijl met beperkt gebruik van natuursteen, gedateerd 1648, de rechterhelft werd met recuperatiemateriaal heropgebouwd en gefermettiseerd, de linkerhelft bleef vrij intact bewaard.


ID: 307749 | Landschappelijk element

Kerkwegel Kanegem

Axpoelmolenstraat, Nagelstraat, Sint-Bavostraat, Tieltvoetweg (Tielt)
De trage weg is een relict van de oorspronkelijke voetweg tussen Kanegem en Tielt. Het tracé tussen de Nagelstraat en de Axpoelmolenstraat is hiervan bewaard gebleven als onverharde, grazige kerkwegel.


ID: 87191 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

B.A. Guilbertlaan 22 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen in U-vorm rondom een begraasd erf.


ID: 86536 | Bouwkundig element

Weverij 't Zijdefabriekske en dorpswoning

Bedevaartstraat 105-107 (Tielt)
Voormalige weverij 't Zijdefabriekske en woonhuis, opgericht in 1927 door de gebroeders Baeckelandt, nijveraars uit Gullegem. Achterin gelegen fabriek afgescheiden van de straat door geometrisch ijzeren hek gevat tussen bakstenen pijler met vaasbekroning; aan de straatzijde ten noorden, het woonhuis, en ten zuiden, bijgebouw/elektriciteitscabine.


ID: 87187 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biermanstraat 65 (Tielt)
Hoeve met losse gebouwen, opklimmend tot de 18de eeuw. Erftoegang tussen twee linden, afgesloten van de weg door een meidoornhaag. Boerenhuis uit 1910 van vijf traveeën met getoogde muuropeningen en getrapt tandfries. Ten westen, kleine stal uit het tweede kwart van de 19de eeuw; ten oosten van het erf een verbouwd wagenhuis met betonnen latei van circa 1860. Ten zuiden, grote langwerpige schuur met dubbele rij asemgaten, korfboogvormige poortopeningen en getoogde deuren, gedateerd in jaartalsteen: 1860.


ID: 86552 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Brabandere met tuin

Bruggestraat 41 (Tielt)
Huis De Brabandere. Statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835. Grote ommuurde achterliggende tuin.


ID: 86575 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Driessche

Dentergemstraat 1 (Tielt)
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645. Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86579 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.