Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 87198 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Galgestraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, waarvan het boerenhuis en de stal opklimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erfgevel vermoedelijk vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 87023 | Bouwkundig element

Station Aarsele

Hogenhovestraat 67 (Tielt)
In 1852 wordt een neoclassicistisch stationsgebouw opgetrokken door de spoorwegcompagnie "Chemins de fer de la Flandre Occidentale", samen met de aanleg van het stuk spoorlijn Tielt-Deinze, in gebruik genomen in 1855. Het oorspronkelijke traject omvat Deinze-Tielt-Ingelmunster; in 1880 wordt ook de verbinding met Lichtervelde gerealiseerd. Resterend stationsgebouw (magazijn) uit 1923. Laag en lang bakstenen gebouw met gecementeerde plint, onder zadeldak.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 86694 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Mulle de Terschueren met park

Ieperstraat 42-48 (Tielt)
Imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken uit 1824 met aanpalend een koetshuis met afzonderlijke poort en een voormalige stalvleugel met washuis. De grote achterliggende lusttuin met vijver en oude hulstmassieven werd in de jaren 1970 opengesteld als stadspark en heringericht in 1999-2000.


ID: 87150 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kanegem-Aarsele

Jules Van Ooststraat , Neringenstraat (Tielt)
Landelijke verbindingsweg tussen de dorpskernen van Kanegem en Aarsele. Circa 2 km lange rechte weg, die de vallei van de Neringbeek doorsnijdt, op grondgebied van Kanegem en Aarsele, in de Aarseelse dorpskern doorlopend in een stuk van de Jules Van Ooststraat.


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 86717 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Keidamstraat (Tielt)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1828 ter vervanging van het middeleeuwse kerkhof rond de Sint-Pieterskerk.


ID: 86721 | Bouwkundig element

Hoeve

Kerkebosstraat 11 (Tielt)
Hoeve met 20ste-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erf met losse verharding en bomen omgeven door meidoornhaag. Eenlagig woonhuis van acht traveeën onder zadeldak. Ten zuiden, grote parallelle bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak.


ID: 86719 | Bouwkundig element

Hof te Kerkebosch

Kerkebosstraat 3 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie datering "1769" in balk van zoldering in het woonhuis. Naar verluidt zogenaamd naar een kapel die voorheen gelegen in het "Kerkebos", een middelgroot bos van circa vijf hectare in eigendom van de Sint-Pieterskerk. Toegang via nieuw ijzeren hek tot erf met bomen en poel. Ten noordwesten van het erf woonhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal aan oostzijde, heden deel uitmakend van woonst. Eenlaagse baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak. Aan westzijde, recentere aanbouw onder schilddak met lagere nok. Aan achterzijde, 20ste-eeuws bakhuis. Aan zuidzijde van het erf, in het interbellum herbouwde bakstenen schuurstalvleugel. Aardappelkelder. Enkele nieuwe loodsen.


ID: 86760 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Kerkebosstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes van woonhuis met aangebouwde stal en enkele bijgebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847); beboomd erf en poel aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een nieuw woonhuis gebouwd op de plaats van een ouder bijgebouw. Het oorspronkelijk woonhuis is heden ingericht als stal, doch blijft als 18de-eeuwse volume vrij gaaf bewaard.