Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

924 resultaten


ID: 30735 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Komenseweg 200 (Ieper)
Boerenarbeidershuis, qua stijl aansluitend bij hoeve nummer 202.


ID: 30736 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Komenseweg 202 (Ieper)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 30868 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Komenseweg 78 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje, gelegen op de hoek bij de Molenbosstraat, teruggaand op de regionale hoevebouw zie, opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf.


ID: 308165 | Bouwkundig element

Modelhoeve uit de wederopbouwperiode

Kortewildestraat 32 (Ieper)
Deze aan de straat gelegen, kleine wederopbouwhoeve is één van de modelhoeves, gebouwd door de eigenaar van het verdwenen kasteel van Hollebeke. De hoeve werd na de oorlogsvernietiging ten zuiden van de vooroorlogse site heropgebouwd. De losse bestanddelen zijn in U-vorm rondom het kleine erf opgesteld. Kenmerkend voor de sobere regionalistische baksteenarchitectuur zijn de doorgetrokken strekse banden bij boerenwoning en stallen, en de lisenen bij de dwarsschuur. De hoeve met semigesloten volumewerking is beeldbepalend gelegen in een nog deels open landbouwgebied. Vanuit het oosten bepaalt het lange stalvolume met witgeschilderde strekken boven deuren en vensters het beeld van de hoeve.


ID: 30807 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Krommenelststraat 32 (Ieper)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30806 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krommenelststraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem) van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30871 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Maaldestedestraat 21 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje, gelegen nabij de dorpskom, aansluitend bij de regionale hoevebouw zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een erf met grind, ten oosten toegankelijk via erfoprit.


ID: 30812 | Bouwkundig element

Groot Marshof

Marshofstraat 7 (Ieper)
Eertijds gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst. Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten Ernest Richir en Guillaume Veraart (Brussel) van 1921, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30813 | Bouwkundig element

Abeelhof

Marshofstraat 8 (Ieper)
Wederopbouwhoeve - volgens bewoners grosso modo op dezelfde plaats herbouwd - naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir van 1920, teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenwoning met links aanleunend, voormalig bakhuis en opkamer van twee traveeën in de achtergevel; recenter aanbouwsel tegen de rechter zijgevel; dwarsschuur met van links naar rechts wagenhuis, stal, aardappelkelder, dorsvloer en stalgedeelte.