477 resultaten
ID: 38495 | Bouwkundig element
Kunstschildersweg 5 (De Pinte)
18de-eeuwse hoeve van het semigesloten type met woonhuis ten zuiden en in L-vorm aansluitende schuur en stallen ten noorden en ten oosten omheen een met gras begroeid binnenerf. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt. Oorspronkelijk woonhuis van zeven traveeën onder mank zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Een ijzeren hek aan gewitte vierkante pijlers op gepikte plint en piramidale bekroning geeft toegang in de zuidoosthoek. Een imposante gemengde haag omsluit de moestuin in het zuidoosten.
ID: 134299 | Landschappelijk element
Rullingen 1 (Borgloon)
Provinciaal domein van nagenoeg 14 ha, met park en vijver in landschappelijke stijl van rond 1800, bij het in 1921-1925 grondig in Brabantse renaissancestijl gerestaureerd 17de–eeuws waterkasteel, nogmaals samen met de omgeving gerestaureerd in de jaren 1980.
ID: 303504 | Landschappelijk element
Halleweg 32 (Sint-Truiden)
Landgoed van circa 4 ha met park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter uit de tweede helft van de 19de eeuw, geënt op een oudere situatie met 'Engelse' tuin en lustgrond; parkbos en uitgestrekte moestuin; kasteel en aanhorigheden uit het laatste kwart van de 18de eeuw, de 19de en het begin van de 20ste eeuw; van het domein afgesplitste kasteelhoeve.
ID: 787 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 49 (Hoeselt)
Herenhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw met gebouwen in Maasstijl en met laat-classicistische verbouwingen van 1788. Bijhorend herenboerenpark uit het midden van de 19de eeuw, met beeldbepalende muur en bomen, belangrijk hekwerk en moestuin op de oude site.
ID: 134639 | Landschappelijk element
Graaf de Theuxlaan 61 (Heusden-Zolder)
Park in landschappelijke stijl uit midden 19de eeuw, deel van een domein van circa 23 hectare met kasteel en aanhorigheden, vijver, moestuin, boomgaard, weilanden, bossen en een watermolen; oudere site in het valleilandschap van de Mandelbeek en sedert 1958 gemeentelijk domein.
ID: 135388 | Landschappelijk geheel
Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.
ID: 140049 | Archeologisch geheel
Hasselt (Hasselt)
Deze zone omvat de historische stadskern van Hasselt.
ID: 302851 | Landschappelijk geheel
Zwitserstraat (Putte), Duivelshoek, Mechelbaan (Sint-Katelijne-Waver)
Het Peultenbos is één van de laatste eikenbossen in de regio van Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver en vormt een landschappelijk geheel met de Nieuwe Krankhoeve en de Cranckhoeve. De oppervlakte van het bos is de voorbije eeuwen nagenoeg ongewijzigd gebleven.
ID: 135180 | Landschappelijk geheel
Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied strekt zich uit langs de Wantebeek op grondgebied van de gemeenten Ruiselede (West-Vlaanderen) en Aalter (Oost-Vlaanderen). Ze loopt van gehucht Doomkerke (Ruiselede) tot vóór de kaarsrechte weg tussen Ruiselede en Aalter. Het is een gevarieerd gebied gelegen op een cuesta. Er liggen zowel landbouwgronden als historische bossen. In de vallei van de Wantebeek zijn de gronden voornamelijk als weiland in gebruik. Centraal ligt het Schoonbergbos-Slangenbos, dit was in de 17de eeuw - na een eerste ontginning vóór de 12de eeuw - als bos in gebruik. Het rechthoekige ontginningspatroon van de daaropvolgende ontginning is bewaard gebleven. Ten zuiden van het bos bevindt zich een (mogelijk 12de-eeuwse) boswal. Het gebied wordt gekenmerkt door typische graslanden langs de Wantebeek in het zuiden en door natte en droge bossen en akkerlanden binnen het historisch drevenpatroon in het noorden.
ID: 31892 | Bouwkundig element
Fonteinhof 1-2 (Borgloon)
De voormalige herenhoeve Fonteinhof is toegankelijk via een lindendreef. Het semi-gesloten complex omvat een poortvleugel, een residentiële vleugel, een pachterswoning en voormalige stallen en een dwarsschuur.