Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 212434 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 6e wijk

Emilius Seghersplein 24-25 (Gent)
Rondom het toegangspoortje naar een tuin bevindt zich een monument dat aanvankelijk werd opgericht ter ere van de gesneuvelden van Eerste Wereldoorlog en later werd uitgebreid met een deel voor Tweede Wereldoorlog. De buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de Nationale Strijdersbond financierden het. Men herdenkt de gesneuvelden uit de Gentse 6de wijk, zowel soldaten, opgeëisten, politieke gevangenen, burgerlijke slachtoffers, vermisten als gefusilleerden.


ID: 212447 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 9e wijk

Eugène Felixdreef (Gent)
Dit monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlogbevindt zich tegen een kunstmatige rots. Ervoor werd op de grond een schijngraf aangebracht, met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 216464 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 10de wijk

Frans van Ryhovelaan (Gent)
Dit gedenkteken werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB 10de wijk, ook Bloemekenswijk genoemd, en was oorspronkelijk geplaatst tegen een muur van de Filature du Rabot, nadien verplaatst. Het gedenkteken werd aanvankelijk opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar werd later aangepast om ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De respectievelijke inhuldigingen vonden plaats op 14 november 1920 en 6 juli 1947.


ID: 212448 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 10e wijk

Gebroeders De Smetstraat (Gent)
Het betreft een oorlogsmonument dat op 18 september 1921 werd opgericht voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden op de pijlers links en rechts van het oorspronkelijke monument de namen van de gesneuvelden bijgekapt. Het gedenkteken is gesigneerd door steenhouwer R. Finet en het brons door Achille Bentos (De Maertelaere).


ID: 216465 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 3de wijk

Geldmunt 13-15 (Gent)
Oorlogsgedenkteken dat tot stand kwam dankzij buurtbewoners en de lokale afdeling van de Nationale Strijdersbond, ter ere van de bewoners uit de Gentse 3de wijk die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven lieten. Na de Tweede Wereldoorlog werden de kleinere gedenkplaten aan weerszijden van het hoofdmonument opgehangen. Het centraal gedeelte ter ere van de Eerste Wereldoorlog is een rijkelijk uitgewerkte sculptuur met een bronzen uitzicht en figuren in hoogreliëf. De blauwe hardstenen sokkel is gesigneerd door Br. Sakesijn van Fonderie Carels, gebroeders Cornelis en Ch. Van Hoe.


ID: 26457 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Simon en Heilige Judas Thaddeus met kerkhof

Gentbruggeplein (Gent)
Neogotische basilicale kerk, aan de noord- en oostzijde omgeven door een kerkhof dat zich uitstrekt over een groot gedeelte van Gentbruggekouter, tot de rechter Scheldeoever en de Kerkstraat. Opgetrokken in 1868-1872 naar ontwerp van architect Ferdinand De Noyette. In de kerk bevindt zich een orgel dat waarschijnlijk ontworpen werd door M. Van Peteghem in het midden van de 19de eeuw.


ID: 212455 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken concentratiekampen

Herdenkingslaan 11 (Gent)
Deze gedenkplaat draagt een figuratieve voorstelling in laagreliëf, en is aangebracht tegen de zijgevel van het huis op de hoek van de Breendonkstraat en de Herdenkingslaan. De plaat is gesigneerd door J. Simic in 1998. In deze wijk verwijzen alle straatnamen naar evenementen of plaatsen die van belang waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 20417 | Bouwkundig element

Stadswoning

Holstraat 72 (Gent)
De woning heeft een 19de-eeuws uitzicht doch met sporen van oudere kern: volgens verbouwingsaanvraag van 1859 een 18de-eeuwse halsgevel. Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Tegen de gevel marmeren gedenkplaat voor Rene De Schuymer, ingehuldigd op 3 juli 1949.


ID: 25855 | Bouwkundig element

Alexianenklooster - Sint-Amanduscollege

Ingelandgat 34, Oude Houtlei 13A-H, Sint-Michielsstraat 13A-B, Watergraafstraat 2-4, 10 (Gent)
Sinds de eerste helft van de veertiende eeuw verbleef de broedergemeenschap van de Alexianen aan de Houtlei. In 1863 werden hun kloostergebouwen door de broeders van de Christelijke Scholen omgevormd tot Sint-Amanduscollege. Het complex, dat begin 21ste eeuw grotendeels door het aanpalende Sint-Lucasinstituut is overgenomen, bestaat uit een belangrijke 17de-eeuwse bouwfase met de kapel en een barok poortje, neogotische gebouwen uit de periode 1863-1914 en een contrasterende modernistische bouwfase van 1959-1963 naar ontwerp van architect Pierre Pauwels.


ID: 18317 | Bouwkundig element

Rijksnormaalschool

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 4-8 (Gent)
Rijksnormaalschool met bijhorende lagere oefenschool en kindertuin. Complex neogotisch gebouw met vier vleugels rondom een onregelmatig rechthoekig binnenplein en kleine losse bijgebouwen in de door een muur met ijzeren hekken afgesloten zijtuinen. Volgens archiefstukken opgetrokken in 1879-1882 naar ontwerp van E. Willame en P. Goovaerts, architecten van de dienst Burgerlijke Gebouwen van Brabant.