Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2447 resultaten


ID: 214278 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Polderstraat (De Haan)
Bedevaartkapel, in 1938 opgericht als devotiekapel naar aanleiding van een wonderbaarlijke genezing.


ID: 214291 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Zandstraat (De Haan)
Kapel gewijd aan de Heilige Antonius van Padua. In 1908 gebouwd bij de hoeve "KAPELHOF". Opdrachtgeefster is barones Theresia Maria Bethune uit Marke, toenmalige eigenaar van de hoeve.


ID: 16279 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Moerhof

Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.


ID: 38475 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Hemelrijk

Beukendreef (De Pinte)
In 1851 aan een veldweg tussen Beukendreef en Scheldeveldedreef gebouwde kapel door de familie De Rudder-Deynoodt van het nabije kasteel Hemelrijk, als dank voor het beëindigen van de cholera-epidemie van 1849.


ID: 38490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede met kapelbomen

Keistraat, Twee Dreven (De Pinte)
Door beuken beschaduwde neogotische bakstenen kapel met voorpuntgevel met vlechtingen, schouder- en topstukken, gebouwd in 1883.


ID: 38503 | Bouwkundig element

Calvariekapel

Polderdreef (De Pinte)
Herhaaldelijk verplaatste en heropgebouwde kapel, oorspronkelijk gelegen tegenover de kerk op de hoek Pintestraat. Bakstenen kapel met voortrapgevel, spitsboogdeurnis met gepolychromeerd houten kruisbeeld achter ijzeren hek.


ID: 38534 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jozefkapel met treurwilg

Veldstraat (De Pinte)
Neogotische bakstenen kapel van één travee onder zadeldak, gebouwd in 1878 in opdracht van de kasteelheren van het Kasteel van Welden. Hoge voorpuntgevel tussen hoogoplopende hoekpilasters met door hogels en kruisbloem afgezette pinakels. Naast de kapel werd een treurwilg aangeplant.


ID: 86281 | Bouwkundig element

Wegkapel van 1924

Gaaistraat (Deerlijk)
Wegkapel van 1924, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. De huidige kapel vervangt een oudere kapel die vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gerestaureerd in het voorjaar van 2006. Eenvoudige bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. Gecementeerde plint. Puntgevel met druiplijstje doorbroken door rondboogdeur. Bepleisterd en geschilderd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.


ID: 86300 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Hof van Ingelmunster

Heestertstraat 71 (Deerlijk)
Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met losse bestanddelen. U-vormig gegroepeerd rondom erf met centraal kleiner volume. Ten westen nieuw boerenhuis naar verluidt van 1929. Verzorgde, verankerde (sierankers) baksteenbouw onder pannen zadeldak. Pad naar boerenhuis gemarkeerd door kapel gedateerd "1949". Afgebroken bergplaatsen.


ID: 86301 | Bouwkundig element

Kapel bij hoeve De Vrijgelote

Heestertstraat 84 (Deerlijk)
In 2002 volledig vernieuwde kapel ter vervanging van een 18de-eeuwse kapel, gelegen aan de erfoprit van de verbouwde hoeve "De Vrijgelote". Bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond afgedekt door pannen zadeldak. Puntgevel met arduinen jaarsteen "1798".