2457 resultaten
ID: 86474 | Bouwkundig element
Stationsstraat (Deerlijk)
Wegkapel gebouwd in 1898 als aandenken aan de dood van Theresia van Lisieux in 1897. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak met houten windborden.
ID: 86483 | Bouwkundig element
Trompestraat (Deerlijk)
Kleine 19de-eeuwse wegkapel reeds weergegeven op de kaart van Dépôt de la guerre (1862). Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond beschaduwd door twee lindes; pannen zadeldak. Gepikte plint. Beraapte puntgevel doorbroken door rondbogige deuropening.
ID: 86486 | Bouwkundig element
Vichteknokstraat (Deerlijk)
Kleine wegkapel op rechthoekige plattegrond gedateerd 1912, zie arduinen jaarsteen, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Bakstenen puntgevel met rondbogige muuropening. Rechthoekige deur met halfrond bovenlicht. Bepleisterd en geschilderd interieur. Altaar met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.
ID: 86494 | Bouwkundig element
Vichtesteenweg (Deerlijk)
Gelegen aan de hoek met Breestraat. Wegkapel gewijd aan het Heilig Hart van Jezus. Opgericht in 1928 in opdracht van de familie H. Delbeke-Deprost en naar ontwerp van beeldhouwer Leon Hervein. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw op trapeziumvormig grondplan.
ID: 86496 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vichtestraat (Deerlijk)
Aan de erfoprit tot het Goed te Diependaele bevindt zich een wegkapel van 1934, beschaduwd door linden. Opgericht door de familie Vanwynsberghe voor de vrijwaring van de hoeve van ziekte en vervangt een oorspronkelijk kruis van 1792. Baksteenbouw op rechthoekig grondplan.
ID: 86499 | Bouwkundig element
Wafelstraat 41 (Deerlijk)
Sterk verbouwde hoeve met noordelijke erfoprit gemarkeerd door een vervallen kapel gedateerd 1922. Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond. Puntgevel bekroond door arduinen kruis Geprofileerd spitsboogportaal met erboven arduinen plaat met inscriptie: "WEES GEGROET MARIA".
ID: 86515 | Bouwkundig element
Waregemstraat (Deerlijk)
Eenvoudige wegkapel toegewijd aan het Heilig Hart, opgetrokken in 1930 ter vervanging van de in de Eerste Wereldoorlog vernielde kapel. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw onder zadeldak (tegels); rechthoekig grondplan.
ID: 35028 | Bouwkundig element
Biebuyckstraat (Deinze)
De kapel werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, naar ontwerp van architect Joseph Vandenheuvel. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning. De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien.
ID: 35432 | Bouwkundig element
Biezestraat 28 (Deinze)
19de-eeuwse gebouwen ingeplant tegenover elkaar en straat in omhaagd erf. Bakstenen brouwerswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met één klimmende dakkapel en een klokkenstoel. Rechts aangebouwde voormalige brouwerij met witgeschilderde gevel onder doorlopend zadeldak. Tegen het brouwershuis aan de straat aangebouwde witgeschilderde kapel met spitsboogdeur. Ertegenover, grote dwarsschuur van negen traveeën onder zadeldak met in rechter zijgevel gevelsteentje met jaartal 1858.
ID: 35559 | Bouwkundig element
Bredeweg 34 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd op een met gras begroeid erf, afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Rechts naast het hek, bakstenen kapel. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit het derde kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder zadeldak, stal met van 1862 gedateerde baksteen in puntgevel en bakhuis.