Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

590 resultaten


ID: 87929 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kevergem

Kevergemdreef 11 (Oostkamp)
Het domein is gelegen binnen een tweeledige grachtstructuur. Het kasteel zelf, dat in kern zeker opklimt tot de 17de of mogelijks 16de eeuw, doch in de 19de en de 20ste eeuw vrij grondig is verbouwd, is gelegen in de noordwesthoek van het kasteeldomein. Net buiten de omwalling, staat het 19de-eeuwse koetshuis. Een brug over de gracht leidt naar het voorplein met centraal enkele imposante beuken. Ten zuiden van het kasteel is de voormalige parkstructuur nog deels afleesbaar. Beide parkdelen zijn onderling verbonden door een metalen brugje over de gracht. In het zuiden van het domein staat een begin 20ste-eeuws paviljoentje.


ID: 88198 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Sint-Hubert

Kortrijksestraat 493 (Oostkamp)
Klein kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd kasteelpark met ommuurde moestuin, koetshuis en bergplaats, gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels. Kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl en neobarok koetsgebouw op U-vormig grondplan. Een bewaard 18de-eeuws bijgebouwtje.


ID: 87986 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwburg

Nieuwburgstraat 2, 6 (Oostkamp)
Historische kasteelsite getypeerd door de opperhof-neerhofstructuur, vanaf het einde van de 18de eeuw in handen van de familie Peers de Nieuwburgh. Naar verluidt wordt in 1428 op het domein een buitenverblijf gebouwd. De vierkante toren aan de noordoostkant van het huidige kasteel gaat vermoedelijk terug tot deze eerste bouwperiode. Het hoofdvolume aan de werd gebouwd rond 1850. Het kasteel is omgeven door een walgracht en ontsloten via een toegangsbrug. Cirkelvormige moestuinmuur uit circa 1865. Dichte en ruime omgeving van het kasteel met duidelijke parkaanleg in landschappelijke stijl met vijver met ijskelder en tuinbrug en doorsneden en begrensd door enkele dreven. Toegangsdreef met kettingpalen, toegangspoort met cottagekenmerken aan de Nieuwburgstraat. Tuinpaviljoen van 1883 in het park.


ID: 130382 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse

Stationsstraat (Oostkamp)
De individuele bosboom in het zogenaamde 'Portaalbos' is door zijn omvang één van de oudere van nature voorkomende zomereiken in de regio, naast gekende soortgenoten met gelijkaardige omvang in het kasteelpark van Loppem. Het betreft vermoedelijk één van de oudste exemplaren die nog is overgebleven uit het voormalige jachtpark-areaal van de Heren van Gruuthuse, waardoor de genetische waarde van deze bosboom nog gevoelig toeneemt.


ID: 300822 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Grotenhof met tuin

Molenstraat 17-19 (Oud-Heverlee)
Villa 'Grotenhof ' of 'Valvert' werd gebouwd tussen 1900 en 1910 door Jules Michaux uit Brussel. Helemaal onderaan de hellende tuin, tegen de Molenstraat, werd een dienstwoning gebouwd, met stallen en een onderkelderde spitsboogserre. De tuin, 64 are, is aangelegd op een steile helling met mooi uitzicht over de Dijlevallei; voorbeeld van een 'geleend landschap'.


ID: 300815 | Landschappelijk element

Villatuin

Naamsesteenweg 68 (Oud-Heverlee)
Door bomen overschaduwde tuin, circa 30 are, bij een rond 1912 tot villa omgebouwd deel van een 18de-eeuwse herberg.


ID: 27019 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Baarstraat 18 (Oudenaarde)
Classicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het vierde kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. Merkwaardige lijstgevel volledig opgetrokken uit arduin, oorspronkelijk met bekronende attiek. Loodrecht op de woning, dienstgebouw met poorten gevat in arcade van zeven traveeën, afgedekt door schilddak en daterend uit dezelfde bouwperiode. Ten oosten in grote ommuurde tuin met oude rode beuk, vierkant tuinpaviljoen uit de 19de eeuw onder tentdakje.


ID: 27553 | Bouwkundig element

Villa Het Kasteeltje

Heurnestraat 253 (Oudenaarde)
Indrukwekkende villa in neogotische en eclectische stijl, opgetrokken in 1901 naar ontwerp van architect J. Bosschaert. Mooie tuin, aan de straat afgesloten door gietijzeren hekken aan decoratief uitgewerkte pijlers van baksteen en arduin. L-vormige paardenstallen met duiventoren in het midden en rechts lager koetshuis, harmoniërend met woonhuis qua materiaal en stijl, accent op volumewerking. Kapel uit 1757 barokgetinte gevel, aan de straatkant gelegen en geïncorporeerd in de tuin.


ID: 27150 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Hoogstraat 10 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke plaats van de kapel van het grauwzusterklooster, gesloopt na de opheffing van 1783 en vervangen door een herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met grote tuin, koetshuizen, tuinpaviljoenen en serres reikend tot de stadsvesten. Aangekocht door de zusters bernardinnen om, na sloping, nieuwe schoolgebouwen voor het technisch instituut op te trekken. Het gebouw werd volledig gesloopt en alleen de gevels werden gereconstrueerd.


ID: 27796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Kapel der Congregatie en tuin

Kouterstraat 1-2 (Oudenaarde)
Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin met een solitaire magnolia. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag. Het centraal volume van drie traveeën heeft nu twee bouwlagen onder een leien zadeldak met klokkenstoeltje en klok. Aan weerszij van de voortuin zijn haaks lage, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen met één bouwlaag onder pannen zadeldaken ingeplant. In de voortuin bevindt zich de Kapel der Congregatie; rechthoekige gebouw uit 1871, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in decoratieve baksteenarchitectuur.