Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 1336 | Bouwkundig element

Kruis

Heirstraat 34 (Maasmechelen)
Beschilderd, houten crucifix in een nis in de gevel van een recent gebouw.


ID: 1267 | Bouwkundig element

Houten kruis

Molenstraat (Maasmechelen)
Houten kruis met beschilderd, gietijzeren crucifix.


ID: 49677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


ID: 50005 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Donk

Brezendedreef (Maldegem)
Volledig omhaagd terrein, toegankelijk via een ijzeren hek aan gemetste pijlers en geflankeerd door gemetste kapelletjes met spitsboognissen. Inwijding van de begraafplaats voor de nieuwe parochie van Donk op 26.12.1884.


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.


ID: 50571 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiepark met Mariagrot van Kleit

Halledreef (Maldegem)
Mariagrot, opgericht in 1950-52 door de toenmalige pastoor van Maldegem-Kleit in de grote als devotiepark ingerichte tuin achter de pastorie en kerk. De Lourdesgrot is met een breedte van 13 meter, lengte van 18 meter en een hoogte van 9,5 meter de grootste Mariagrot van Vlaanderen. Rondom, uitbreiding in 1953 met een kapel en een galerij met ingewerkte kapelletjes met reliëfs die de Zeven Weeën van Maria uitbeelden.


ID: 50510 | Bouwkundig element

Kruis met Christusbeeld naar ontwerp van Georges Minne

Koningin Astridlaan (Maldegem)
Op de splitsing van de baan, voor het kruispunt met de Brugsesteenweg, kruisbeeld van beeldhouwer Georges Minne opgericht in 1947.


ID: 48028 | Bouwkundig element

Kerkhof van Middelburg

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De kerk is nog omgeven door een grotendeels ommuurd kerkhof, afgesloten door een fraai toegangshek van 1861. Opvallend op het kerkhof is het zogenaamd Hofken, de begraafplaats van de priesters voorzien van een calvarie.


ID: 49033 | Bouwkundig element

Kruis en kruisweg van het Westeindeken

Molenstraat (Maldegem)
Het veldkruis en de kruisweg zijn beeldbepalend gelegen in een rustig agrarisch landschap. Het kruis werd ingewijd op 5 april 1905. In 1906 werd bij het veldkruis een volledige kruisweg opgericht, die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot een bedevaartplaats.


ID: 13556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met Mariapark

Herentalsebaan (Malle)
Neogotische bakstenen kapel, opgericht in 1837 en vergroot in 1844. Een in 1930 aangelegd park met Lourdesgrot, calvarie en kruisweg omgeeft de kapel.