Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 32707 | Bouwkundig element

Hoeve Cense du Don

Mitoyenstraat 5 (Heuvelland)
Herenhoeve heropgebouwd naar ontwerp van architect G. Fache van 1922; grosso modo uitgevoerd volgens plan, een imposante ingangspoort uitgezonderd. Kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur, geïnspireerd op de traditionele hoevebouw. Lage, losse bestanddelen gegroepeerd rondom een begrint erf deels met bakstenen stoepen onder meer in visgraatverband, centrale vaalt en ten westen toegangshek tussen bakstenen pijlers; boerenhuis ten westen; stalvleugels, respectievelijk ten oosten en noorden; schuur en wagenhuis, ten zuiden.


ID: 32709 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Niepkerkestraat 56 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve met datering 1925 door middel van donkere pannen in het staldak. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32739 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Poperingestraat 49 (Heuvelland)
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder gebogen zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, rondom verhard erf met zuidwestelijke oprit. Vermoedelijk 18de-eeuwse kern, met 19de-eeuwse aanpassingen.


ID: 32759 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Rijselstraat 62 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met oostelijke erfoprit; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal, schuur, tabaksast respectievelijk ten noordoosten, noordwesten, zuidoosten en oosten.


ID: 32695 | Bouwkundig element

Hoeve Cense Westhove

Westhovestraat 3 (Heuvelland)
Historische gesloten hoeve met bakstenen bestanddelen onder overstekende, gebogen zadeldaken op houten, geprofileerde schoorstukken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk verwoest: nutsgebouwen van 1888; gietijzeren toegangsbruggetje en boerenwoning werden heropgebouwd naar ontwerp van architect F. Tilley in 1921.


ID: 303909 | Bouwkundig element

Ensemble van paardenstallen

Groenendaalsesteenweg 139-141 (Hoeilaart)
Gaaf bewaard ensemble van paardenstallen uit het begin van de 20ste eeuw, waarvan de oprichting kadert in de nabijheid van de paardenrenbaan van Groenendaal.


ID: 39789 | Bouwkundig element

Smeyberghoeve

Koedaalstraat 7 (Hoeilaart)
Semigesloten hoeve met centraal, gekasseid erf; de huidige vormgeving dateert uit de 19de eeuw, doch in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde en witgeschilderde gebouwen op gepikte plint, afgedekt door zadeldaken.


ID: 302997 | Bouwkundig element

Villa met paardenstallen

Tumulidreef 7 (Hoeilaart)
Villa met bijhorende paardenstallen, gelegen ten noordwesten van de priorijhoeve, naast de toegang tot de vroegere oefenrenbaan van Groenendaal. De villa, samen met de stallen kadastraal geregistreerd in 1912, werd volledig gerenoveerd in 2012-2013 en ingericht als B&B.


ID: 796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terbos en tuin

Hombroekstraat 22 (Hoeselt)
Het eigenlijke kasteel Terbos is thans verdwenen, alleen de bijhorende hoeve bleef bewaard. De hoeve ontwikkelde zich in de loop van de 19de eeuw tot een semi-gesloten type.


ID: 46453 | Bouwkundig element

Kasteel van de heren van Hoogstraten

Gelmelstraat 131 (Hoogstraten)
Domein van circa 70 hectare omvattende kasteel en aanpalende gebouwen, weiden en landbouwgronden, ingeplant aan de oever van de Mark.