Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1806 resultaten


ID: 78454 | Bouwkundig element

Ex situ heropgebouwde parochiekerk Sint-Veerle

Sint-Veerleplein 11 (Diksmuide)
De niet-georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Veerle is in 1922-1923 ex situ heropgebouwd ten westen van het Sint-Veerleplein.


ID: 78542 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus met kerkhof

Stuivekenskerkestraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof werd heropgebouwd in 1924-1927. De kerk met voorgeplaatste westtoren, die een reconstructie is van de 16de-eeuwse toren van Oud-Stuivekenskerke, is opgebouwd uit een pseudo-basilicaal schip van vier traveeën en een recht afgesloten koor van twee traveeën, met aansluitend onder andere doopkapel en sacristie. De geelbakstenen kerk is afgedekt door leien zadel- en schilddaken. Het ommuurde, rechthoekige kerkhof is toegankelijk via ijzeren poortjes met geometrisch motief, gevat tussen bakstenen pijlers onder ezelsrug. De graftekens dateren vanaf het einde van de 19de eeuw; er is ook een heldenhuldezerkje aanwezig.


ID: 78587 | Bouwkundig element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Martinus met omringend kerkhof

Vladslostraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof is heropgebouwd in 1924-1925, naar ontwerp van de Brugse architect Théodore Raison.


ID: 78617 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Woumenweg 251 (Diksmuide)
Parochiekerk uit de wederopbouwperiode, toegewijd aan Sint-Andreas. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof omringd door roodbakstenen muur onder ezelsrug. Een aantal bewaarde arduinen grafmonumenten in neogotische stijl en gietijzeren kruisen uit de tweede helft van de 19de eeuw, onder meer arduinen grafmonument voor de familie de Coninck de Merckem voorzien van wapenschild in witte natuursteen. Ten oosten buiten het kerkhofareaal, groot Heilig Hartbeeld in witte natuursteen op veldstenen sokkel.


ID: 78332 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige   Kruisverheffing

Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, afgezoomd met knotlindes en aan oostelijke, zuidelijke en westelijke zijde omringd door een muur. Bewaarde arduinen grafmonumenten met neogotische inslag uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Tevens bewaarde ijzeren kruisen. In de oksel van zuidbeuk en de hallenkerk: calvarie onder leien luifel, afgesloten door smeed)ijzeren hek.


ID: 38967 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Egidius

Brusselstraat (Dilbeek)
Georiënteerde classicistische parochiekerk van 1771 – 1776 naar ontwerp van architect Bernard Thibaut; de laatgotische westtoren van circa 1600 bleef bewaard.


ID: 306597 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Ulriks-Kapelle

Brusselstraat, Sint-Ulriksstraat, Wallenweg (Dilbeek)
De dorpskom van Sint-Ulriks-Kapelle bestaat uit een groepering van een klein aantal huizen rond de kerk. De bebouwing in het dorpscentrum dateert voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. De percelen akker- en weideland ten noorden, oosten en vooral ten zuiden verwijzen naar de oorspronkelijke landelijke omgeving.


ID: 39002 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rumoldus

E. Eylenboschstraat (Dilbeek)
19de-eeuwse omgekeerd georiënteerde neogotische parochiekerk met een pseudo-basilicale aanleg centraal in de dorpskom gelegen met omringende parking.


ID: 38985 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Herdebeekstraat 176 (Dilbeek)
Georiënteerde 13de-eeuwse romaanse kerk met pseudo-basicilicale aanleg, in de 16de eeuw verbouwd en in de 17de eeuw aangepast in gotische stijl.


ID: 39012 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Isabellastraat (Dilbeek)
Georiënteerde neogotische zaalkerk uit eind 19de, begin 20ste eeuw naar ontwerp van G. Veraart.