Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 304689 | Bouwkundig element

19de-eeuwse hoeve

Lousbeekstraat 2 (Genk)
Hoeve bestaande uit twee aan elkaar gebouwde, in kern 19de-eeuwse vleugels, in een L-vorm rond een grotendeels met beton verhard erf gegroepeerd.


ID: 304690 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lousbeekstraat 8 (Genk)
Hoeve met losse bestanddelen waarvan de uitbating mogelijk teruggaat tot de 18de eeuw, hoewel de huidige bakstenen hoevegebouwen in hoofdzaak 20ste-eeuws zijn, met sporen van de oudere kern.


ID: 21615 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Smeilstraat 15 (Genk)
Langgestrekte hoeve, met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis, gedateerd 1894 door middel van muurankers in de rechterzijgevel.


ID: 21623 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Turfstraat 97 (Genk)
Langgestrekte hoeve, uit de 19de eeuw, met ordonnantie: stal-woonhuis-stal-dwarsschuur. Gave entiteit met enkele berken achter de hoeve, twee eiken en enkele dennen en sparren.


ID: 21624 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve van circa 1900

Weidestraat 16 (Genk)
Gaaf bewaard type van circa 1900 versteende langgestrekte lemen hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis.


ID: 21625 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zonhoverweg 125 (Genk)
Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw, wat afgelegen ten opzichte van de weg; met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis.


ID: 135389 | Landschappelijk geheel

Moervaartdepressie

Mendonk, Sint-Kruis-Winkel (Gent), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Moerbeke (Moerbeke), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene), Wachtebeke (Wachtebeke)
De Moervaartdepressie, met aan de noordelijke zijde de dekzandrug Verrebroek-Gistel en aan de andere zijde de langzamer hogerop hellende gronden en de Zuidlede als fysische grens, is de belangrijkste structuur in dit gebied. In de depressie komen zowel graslandcomplexen, boscomplexen als mozaïeklandschappen voor. Elk heeft zijn typerende ontginningsstructuur. De Moervaartdepressie is omwille van zijn laaggelegen gronden niet bebouwd geworden in historische tijden. Door het onbebouwd karakter van het gebied is het bouwkundig erfgoed voornamelijk gesitueerd aan de noordelijke en zuidelijke grens van het gebied, zoals Moerbeke en in het zuiden de Kruiskapel.


ID: 18826 | Bouwkundig element

Brouwerij Blommaert en mouterij

Achterleie (Gent)
Constructief bijzonder interessante brouwerij Blommaert, welke reeds begin 19de eeuw bestond; sedert circa 1870 stoombrouwerij. De brouwerij omvatte oorspronkelijk een aantal gebouwen van één bouwlaag, geschikt omheen binnenkoer, en behield deze grondvorm ondanks tal van uitbreidingen.


ID: 26251 | Bouwkundig element

Populierenhof

Adolf Lootensstraat 14 (Gent)
Langgestrekte hoeve: boerenhuis geflankeerd door stallen en schuur, vermoedelijk uit de 18de eeuw.


ID: 26253 | Bouwkundig element

Beluik met huisjes

Adolf Petitstraat 26-36 (Gent)
Beluik ondergebracht in een vroegere "ast" (suikerij).