Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 26758 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beelbroekstraat 10 (Gent)
Kleine voormalige hoeve waarvan enkel de woning ten noorden resteert, aan het oog onttrokken door bomen en een haag aan de straatkant. Toegang tussen vierkante gemetste bakstenen hekpijlers, rechts met behouden getraliede nis. Boerenhuis op L-vormige plattegrond, met vijf traveeën en van het dubbelhuistype, onder snijdende schilddaken; kern uit de 18de eeuw doch aangepast midden 19de eeuw.


ID: 26760 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beelbroekstraat 47 (Gent)
Schuin op de straat ingeplant boerenhuis met losse stal haaks erachter, toegang aan de straat via drie vierkante gemetste bakstenen hekpijlers. Ten noorden dubbelhuis van zes traveeën onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen), begin 19de-eeuwse aanpassing van kleinere boerenwoning uit de 18de eeuw.


ID: 26847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hamelinck

Beukenlaan 20, Steenaardestraat 42 (Gent)
Sinds 1936 Sint-Camillusinstituut. Enorm domein op de hoek met de Steenaardestraat met neogotisch kasteel met verschillende losstaande aanhorigheden onder meer de vroegere paardenstallen en heden moderne paviljoenen. Parkaanleg met verbouwing van een bestaande hoeve in 1874. Kasteel van 1892, uitgebreid circa 1914. Prachtig aangelegd park met grote vijver en grot.


ID: 135210 | Landschappelijk geheel

Bourgoyen-Ossemeersen

Binnenring-Drongen , Driesdreef , Oranjeboomstraat , Zandloperstraat (Gent)
Het gebied Bourgoyen-Ossemeersen bevindt zich in de alluviale vlakte van de Leie en behoort tot de Vlaamse Vallei. De riviervlakte wordt gekenmerkt door een laatglaciale Leie-arm en kronkelwaardafzettingen en stuifzandruggen zoals de Valkenhuisdonk. De Valkenhoeve dateert uit de 16de eeuw maar gaat terug op een middeleeuwse vorstelijke jachtresidentie, bekend als plaats voor het dresseren van valken. De lager gelegen gronden kwamen regelmatig onder water te staan en werden ingericht als hooiland. Deze meersen worden gekarakteriseerd door een visueel open landschap. Aansluitend ligt de open Vliegpleinkouter als relict van de uitgestrekte akkers rond Mariakerke. Om het waterverschil tussen de lage meersen en de Leie te overbruggen werd al in de 12de eeuw een hoosmolen opgericht. Vandaag is nog een achthoekige bakstenen romp zonder kap uit de 18de eeuw bewaard gebleven.


ID: 26284 | Bouwkundig element

Boerenwoning De Blauwpoort

Blauwpoortstraat 4 (Gent)
Reeds vermeld in landboek van 1604. Omvangrijk ensemble van wit- en roodgeschilderde hoevegebouwen. Rood geverfde stallen ten oosten en westen van het erf met voor de oostelijke stallen grote mestvaalt onder beuk. Vermoedelijk eveneens in kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Achter het boerenhuis, witgeschilderd bakhuisje met puntgeveltjes voorzien van aandaken met vlechtingen, in de voorgevel korfboogdeurtje en luchtgaten.


ID: 26287 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Bollewerkstraat 104 (Gent)
Thans onbewoond boerenhuisje van vijf traveeën onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 26288 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Bollewerkstraat 135 (Gent)
Zeer fraai boerenhuis met pilastergevel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak op daklijstbalkjes, daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 26286 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bollewerkstraat 9 (Gent)
Hoeve met losstaande bestanddelen, te bereiken via een veldweg langs boomgaard, vermoedelijk oude kern uit de 18de eeuw.


ID: 18181 | Bouwkundig element

Hoeve

Boomstraat 35 (Gent)
Voormalige hoeve. Alleenstaand gebouwtje loodrecht ten opzicht van de straat van één bouwlaag met kleine dienstgebouwtjes.


ID: 26849 | Bouwkundig element

Hoeve

Borluutstraat 2 (Gent)
Hoevetje schuin ingeplant ten opzichte van de huidige rooilijn; vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.