Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7120 resultaten


ID: 133377 | Landschappelijk element

Houtkant met fladderiep bij motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Een houtkant, met nog sporen van een traditioneel hakhoutbeheer, staat op de flanken van de motte. Er is redelijk wat opslag aanwezig van olm (ruwe, gladde en bastaard olmen), hakhoutstoven van es en tamme kastanje en verschillende hakhoutstoven van de zeldzame fladderiep. Een hoge hakhoutstoof van fladderiep werd gemeten op 80 cm boven het maaiveld en had een stamomtrek van 233 cm. Er staan ook een paar opgaande bomen, een canada populier en een olm.


ID: 133378 | Landschappelijk element

Schermlinde

Torrekensstraat (Merelbeke)
De lindeboom is hier aangeplant als schermboom. Het gebouw dat door de boom werd beschermd kunnen we enkel nog zien op de Poppkaart van circa 1865. Het gebouw stond ten noordoosten van de boom. Het was gebruikelijk om gebouwen die bestonden uit vakwerk en voorzien waren van strodaken te beschermen met lindebomen.


ID: 200901 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kerkhof en calvarieberg, site met motte

Torrekensstraat (Merelbeke)
Ongeveer 250 meter verwijderd van de huidige kerk, ligt de begraafplaats van Munte met ovaalvormig oud kerkhof. Binnen het oude kerkhof stond de vroegere kerk van Munte; daarachter sluit een beboomde kleine heuvel met houtkant aan, voorheen bekend staand als calvarieberg, met bovenop een grafkapel. De motte kan aanzien worden als een klein en zeer vroeg voorbeeld van een castrale motte en klimt mogelijk op tot de 9de-10de eeuw. Mogelijk van in de 16de eeuw en minstens sinds de eerste helft van de 17de eeuw deed de motte dienst als calvarieberg bij de kerk. De huidige kapel van circa 1880 met uitgesproken neogotische bouwstijl bezit architecturale allure.


ID: 133382 | Landschappelijk element

Hoog geknotte linde als vrijheidsboom

Torrekensstraat 44 (Merelbeke)
In een voortuin van een in de jaren tachtig gebouwde woning staat een oude linde. Deze boom is vermoedelijk als vrijheidssymbool geplant in de vroegere dorpskom bij het voormalige gemeentehuis. Op de plaats van het vroeger gemeentehuis werd een verkaveling gerealiseerd en is de lindeboom vermoedelijk nog het enige relict van de 19de-eeuwse situatie.


ID: 301401 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Trekweg, Zwijnaardsesteenweg (Merelbeke)
In een hoek van een kadastraal perceel werd een opgaande Canadapopulier aangeplant als hoekboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter en heeft een beeldbepalende kruin.


ID: 301444 | Landschappelijk element

Bomenrij van schietwilg

Trekweg (Merelbeke)
De afwateringsgracht bij de trekweg gelegen langs de Schelde-tijarm wordt langs de kant van de weg afgeboord door een bomenrij van schietwilg.


ID: 301165 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Zink (Merelbeke)
Op de kop van een talud en in de bosrand staat een zeer zwaar ontwikkelde opgaande beuk.


ID: 36583 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zink 1 (Merelbeke)
Kleine aanvankelijke hoeve van het type met losse bestanddelen, ingeplant op afhellend terrein en omgeven door onbebouwde terreinen met zuiver agrarisch karakter. Het achterin gelegen lage boerenhuisje kan mogelijk nog opklimmen tot de 18de eeuw; het bewaart rechts een aandak en ook houten verankeringen in de voorgevel. Het voorin gelegen gebouw is vermoedelijk een 19de-eeuwse verbouwing van een aanvankelijk bijgebouw. Deels verscholen achter de haag aan de straat staat een bakhuis van het tweeledige type, later licht uitgebreid met een stal.


ID: 46896 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Heiseneinde 57 (Merksplas)
Hoeve met woonstalhuis van vijf + drie traveeën en driebeukige langsschuur van vijf traveeën onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 46899 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen 't Hofke

Hoevestraat 57 (Merksplas)
Hoeve met beukenhaag aan de straat en notelaar voor de stal, huidig woonstalhuis van tien traveeën onder zadeldak, opklimmend tot circa 1859.