Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15260 resultaten


ID: 26637 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van omwalde hoeve

Drieselstraat 31 (Gent)
Voorheen volledig omwalde hoeve, heden walgracht enkel behouden aan de straatkant aan weerszijden van de zware vierkante bakstenen hekpijlers. Oude hoevegebouwen grotendeels vervangen door nieuwe in derde en vierde kwart 19de eeuw. Open hoeve met losse elementen geschikt in U-vorm rond een ruim deels beboomd voorerf.


ID: 26638 | Bouwkundig element

Hoeve

Drieselstraat 86 (Gent)
Kleine open hoeve met deels behouden wal aan voorkant en rechter zijkant, gesitueerd in een beboomd erf met hek aan de straatkant. Oude boerenwoning, minstens uit de 18de eeuw, vergroot, aangepast en dak opgetrokken aan achterzijde in de 19de eeuw. Breedhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak. Bakstenen stal met schuur uit eind 19de eeuw.


ID: 26313 | Bouwkundig element

Hofstede In Sint-Anthone

Drongenplein 17 (Gent)
Hoekhuisje van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met dakkapel, in kern opklimmend tot eind 17de - begin 18de eeuw. Het maakte oorspronkelijk deel uit van een langgestrekt complex van twaalf traveeën. Het gebouw werd aangepast aan het begin van de 19de eeuw en heden gereconstrueerd.


ID: 26315 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Norbertijnerabdij

Drongenplein 26-27, 26A-D, Lage Lakendreef 5, Oude-Abdijstraat 1 (Gent)
De abdij omvat onder meer vier rondom een rechthoekige binnenplaats gegroepeerde vleugels van 1653-1655, zuidvleugel, en 1663-1665, andere vleugels, met aanpassingen uit de 18de, de 19de en de 20ste eeuw. De abdijgebouwen zijn kenmerkend voor de regionale contrareformatie-architectuur. Ten noordoosten van de kloostergangen bevindt zich een L-vormige vleugel van acht en tien traveeën, die vermoedelijk in kern opklimt tot de 18de eeuw. Tot de site behoren ook de huidige decanale kerk Sint-Gerulfus in neobarokstijl van 1858-59 naar ontwerp van de Gentse architect Frans Cardon en de Sint-Jozefskapel of kapel van Pater Petit, gebouwd in 1937-1938.


ID: 26321 | Bouwkundig element

Hoeve De Lindebulk

Droogveldeweg 10 (Gent)
Boerenwoning met gecementeerde voorgevel onder zadeldak gericht naar de erfzijde, daterend uit het eind van de 18de of begin van de 19de eeuw. Ten oosten aanleunend bakstenen stalletje onder doorlopend zadeldak.


ID: 26213 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Mariasteen met hoeve en park

Duddegemstraat 34, Kleine Duddegemstraat 32 (Gent)
Een lange toegangsdreef aangelegd in 1910-11, geeft toegang tot een prachtig park en heden vrij sober kasteeltje resulterend uit verschillende verbouwingen. De oude omwalde kern met twee tegenover elkaar verspringende vleugels werd circa 1870 verbouwd tot een quasi rechthoekig gebouw, in 1910-11 aan de westzijde uitgebreid met twee vooruitspringende zijtraveeën, op de begane grond verbonden door een soort veranda. Op dezelfde site bevindt zich de kasteelhoeve met een achterliggend, deels ommuurd perceel dat vroeger als boomgaard dienstdeed. De oude walgracht werd deels geïntegreerd in de kasteelvijver en deels gedempt.


ID: 26575 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Durmstraat 13 (Gent)
Boerenwoning, voorheen met aanleunende dwarsschuur, gelegen in boomgaard, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Witgeschilderde en verankerde gevel van woning met één bouwlaag en zes traveeën onder pannendak.


ID: 26578 | Bouwkundig element

Hoeve

Durmstraat 23 (Gent)
Hoevetje schuin ingeplant ten opzichte van de straat. Toegankelijk langs twee bakstenen pijlers met jaartal 1878 op de dekplaat en rechts met Mariabeeldje in nis. Boerenwoning ten noorden, met oudere kern, van vier traveeën onder zadeldak met overhellend dekschild. Stallen uit de 19de eeuw, ten oosten en ten zuidoosten, laatstgenoemde met oude kern.


ID: 26580 | Bouwkundig element

Hoeve

Durmstraat 28 (Gent)
Hoeve in de straatbocht, toegankelijk langs dubbele hekpijlers, in rechter pijler getoogd nisje met Heilig Hartbeeld. L-vormige gebouwen van baksteen met ten zuiden ruime schuur onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw of ouder. Boerenwoning ten oosten met zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), daterend van 1849.


ID: 135238 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Zwijnaarde

Eedstraat, Gebuurtestraat, Heistraat, Hutsepotstraat, Kortrijksesteenweg, Pieter Pauwel Rubenslaan, Putstraat, Rijvisschestraat (Gent)
De kastelensite van Zwijnaarde bestaat uit een ensemble van de kastelen Reivissche, Predikherenhof, Nieuwgoed, Puttenhove en De Klosse en het park van de Ghellinck d’Elsegem. Er is een sterke visuele relatie tussen de verschillende sites onderling en via vergezichten en kasteeldreven loopt de architectuur van de gebouwen verder in het landschap. Van de relatief hoge grondwaterstand heeft men in het verleden dankbaar gebruik gemaakt om bij de kasteelsites omgrachtingen, vijvers en waterpartijen aan te leggen. Rondom de kastelen liggen relicten van het oorspronkelijke bulkenlandschap, een door knotwilgenrijen gesloten landbouwgebied waarvan de percelen werden bewerkt in het kader van het wisselstelsel. Nattere delen, in de beekvalleitjes, hebben een meer continu gebruik als grasland gekend. Een aantal kastelen heeft nog een omgrachting als relict van de middeleeuwse site met walgracht.