Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4552 resultaten


ID: 130172 | Landschappelijk element

Veldesdoornen op de Caildenberg

Caildenberg (Zwalm)
Midden in het bos een op struik gezette veldesdoorn met vijf gesteltakken. Het lijkt op een hakhoutstoof of lage knotboom. Na inventarisatie van dit exemplaar, bleek dat er in de zone van de Caildenberg (steile helling langs de Boekelbeek) meerdere oude Veldesdoornen groeien.


ID: 130173 | Landschappelijk element

Essenkaphaag op steil talud langs Caildenberg

Caildenberg (Zwalm)
Langs de ruilverkavelingsweg en op het steile talud boven de Caildenberg is er een essenkaphaag van 130 meter lang en met een kaphoogte van 170 cm. De kaphaag als erfafsluiting is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De kaphaag is in lange tijd niet meer geknot.


ID: 130058 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Dries, S.V.D. Veldestraat 27 (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Dries met de S.V.D. Veldestraat en in de hoek van een woonkavel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Mogelijks is er ook een relatie met de wegkapel aan de overkant van de weg en is de linde ook een kapelboom.


ID: 130056 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Dries 4 (Zwalm)
Aan de straatzijde staat in de hoek van een perceel een hoekboom. Het is een mooi ontwikkelde opgaande lindeboom.


ID: 130057 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Dries 4 (Zwalm)
In de Zwalmvallei en zichtbaar vanaf de Dries staat in de hoek van een weide een opgaande zomereik als hoekboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van circa 3 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130268 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij als perceelsrandbeplanting

Fonteinstraat (Zwalm)
Langs een landbouwweg en bij een weide is een bomenrij geplant van schietwilg. De rij bestaat nog uit negen exemplaren en is uitgevoerd met regelmatige plantafstanden. Het bomen werden periodiek geknot voor het oogsten van brandhout en geriefhout.


ID: 45322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw met linden

Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Witgeschilderde bakstenen wegkapel onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw en beschaduwd door twee gekandelaarde linden.


ID: 130167 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden bij de Terweeënkapel

Franskouter, Terweeënstraat (Zwalm)
Op het kruispunt van de Terweeënstraat en Franskouter wordt de kapel beschaduwd door twee gekandelaarde linden die volgens aloude traditie zijn aangeplant. De kapelbomen vormen samen een mooi ontwikkelde, beeldbepalende bomengroep. Op het moment van de inventarisering hadden de bomen respectabele stamomtrekken van bij de 3 meter.


ID: 130341 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Franskouter 2 (Zwalm)
Aan de straatzijde en in de scherpe hoek van het kadastraal perceel horende tot het erf Franskouter 2 is een hoekboom aangeplant die als knotboom wordt beheerd. Hierdoor functioneerde de boom niet alleen als waker bij de perceelsgrens maar produceerde hij ook nog brand- en geriefhout.


ID: 130187 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij Frans Couterhoeve

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf van de Frans Couterhoeve staat een zéér mooi ontwikkelde lindeboom. Hij is opgaand en solitair ingeplant waardoor hij de natuurlijke habitus van linde benaderd. De lindeboom staat hier niet alleen op het erf mooi te wezen, linden zijn tevens een uitstekende voedselbron voor bijen en de bloesems kunnen we ook gebruiken voor het maken van thee.