Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 85188 | Bouwkundig element

Hoeve Het Wintershof

Volkershouw 40 (Wetteren)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, minstens in aanleg teruggaand op twee gekoppelde boerenwoningen met bijgebouwen op het voorerf, die volgens het kadasterarchief in 1866 verenigd werden tot één woning mogelijk met vergroting van de gebouwen en behoud van het voorin gelegen bakhuis. Ensemble van gewitte bakstenen gebouwen met gepikte plint en rode pannen zadeldaken. Een ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers, aansluitend bij het bakhuis, geeft toegang tot het erf.


ID: 85107 | Bouwkundig element

Villa

Warandestraat 2 (Wetteren)
Wat achterin gelegen vrijstaande villa in cottagegetinte stijl met brede verharde oprit, gebouwd in 1929, aan straatzijde afgesloten door fraai ijzeren hek aan gecanneleerde ijzeren zuilen met bolornament.


ID: 85160 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Watermolenstraat 12 (Wetteren)
Vrijstaand bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gebouwd in 1879. Ommuurde voortuin met in de as van de voordeur een dubbel ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers.


ID: 85112 | Bouwkundig element

Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.


ID: 85115 | Bouwkundig element

Burgerhuis met koetshuizen

Wegvoeringstraat 29-31 (Wetteren)
Burgerhuis in classicistische stijl met gekasseid voorerf, afgesloten van de straat door ijzeren hek met pijlen op laag muurtje met centrale poort en geflankeerd door twee aan de straat palende poortgebouwen. Het hoofdvolume en een bijgebouw links worden reeds afgebeeld op het Primitief Plan van circa 1830. In 1932 wordt de nieuwbouw van het rechtse poortgebouw en de aanpassing van het linker bij het kadaster geregistreerd.


ID: 85171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof

Westremstraat 1 (Wetteren)
Parochiekerk met omringend kerkhof gelegen op terp. De plattegrond heeft nu de vorm van een Latijns kruis met één beuk van drie traveeën, een vierkante kruisingstoren, twee ongelijke transeptarmen en een vijfzijdig koor met kleine rechthoekige sacristie in de zuidoostelijke oksel. Het schip gaat hoogst waarschijnlijk terug tot het romaanse zaalkerkje, opklimmend tot de eerste helft van de 12de eeuw.


ID: 85199 | Bouwkundig element

Hoeve

Westremstraat 87 (Wetteren)
Hoeve van het semigesloten type met voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende bedrijfsgebouwen en later vernieuwde woning, teruggaand op een oudere hoeve. Erf met voortuin aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op bakstenen voet en tussen gemetste hekpijlers.


ID: 71533 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats

Bankstraat (Wevelgem)
Dreef naar de begraafplaats aangeduid door bakstenen poortdoorgang met datumsteen 1925. Bekiezeld pad afgezoomd door coniferen leidt naar dieper in gelegen kerkhof gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met hek. Omhaagde en volgens dambordpatroon aangelegde begraafplaats met centraal de typische Calvarie.


ID: 71625 | Bouwkundig element

Eclectische villa

Bankstraat 13 (Wevelgem)
Eclectische villa aanleunend bij de neo-Vlaamserenaissance-stijl volgens bouwplan van 1936. Breedhuis gelegen te midden van beboomde tuin en aan de straat afgezet door muur en smeedijzeren toegangspoort.


ID: 71691 | Bouwkundig element

Herberg De Molenwal

Europalaan 93 (Wevelgem)
Reeds vermeld in het renteboek van 't Goet te Wickele (1759) als "herberghe genaempt den Meulenwal". Dubbelhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met witgekalkt parement op gecementeerde en geschilderde plint.