Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 88787 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmoerstraat 44 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen. Het is één van de oudste en best bewaarde hoeves van Snellegem. De huidige gebouwen gaan terug tot de 17de eeuw, maar de hoeve zou reeds uit de 15de eeuw dateren.


ID: 88877 | Bouwkundig element

Villa Kasteeltje met tuin

Oude Dorpsweg 46 (Jabbeke)
Eén van de meest kenmerkende gebouwen in de dorpskom van Varsenare is het "Kasteeltje", circa 1876 gebouwd als buitenverblijf van de vooraanstaande familie de Man-van Caloen. Ruime woning met stal en koetshuis grenzend aan de Zandstraat, in het kadaster geregistreerd in 1877. In 1889 worden huis en stal met elkaar verbonden door een veranda; in 1934 wordt een broeikas opgetrokken tegen de tuinmuur.


ID: 88790 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Gistelsteenweg 8 (Jabbeke)
Gerenoveerde hoeve gelegen op een deels gekasseid erf met aan oostkant bewaarde omwalling. Ten zuiden toegankelijk via een lange gekasseide oprit vanaf de Oude Gistelsteenweg, waarlangs een grote, prachtige rozentuin is aangelegd. Op deze plaats vond Desmedt in een archiefdocument van 1478 al een hoeve terug, eigendom van Jacques van de Peerbome. De huidige hoevegebouwen zijn wellicht 19de- en 20ste-eeuws.


ID: 88888 | Bouwkundig element

Jachtopzienerswoning De Reigerie

Oudenburgweg 53 (Jabbeke)
Voormalige woning van jachtmeester Bousson, gelegen aan de rand van het beboste gedeelte van Varsenare. De woning werd circa 1894 opgetrokken in opdracht van Robert de Grass-van Outryve d'Ydewalle, de Brugse eigenaar van de omliggende bossen. Alleenstaande woning in tuin, laag boerenhuis van vijf traveeën, bruine baksteenbouw met gepekte plint, onder pannen zadeldak


ID: 88841 | Bouwkundig element

Hoeve

Paradijsweg 45B (Jabbeke)
Kleine hoeve bestaande uit lage woning van drie traveeën aan de straat en een stalletje ten zuidwesten. Volgens het kadaster zijn beide volumes opgetrokken in 1885.


ID: 88889 | Bouwkundig element

Hof van Proven

Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.


ID: 88845 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sarkoheemstraat 19 (Jabbeke)
Eenvoudige, maar verrassende dorpswoning, gebouwd in 1912 voor de weduwe van de Zerkegemse rentenier Frans Geldof, wellicht als eigen woning. Achter de woning geeft het kadaster een tuin en boomgaard weer.


ID: 88824 | Bouwkundig element

Hoeve De Rode Poort

Spanjaardstraat 47 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een deels verhard erf aan de straat. De benaming van de hoeve is vrij recent en is ontleend aan een hoeve verder in de straat. Sommige auteurs hebben het ook over de "Schaep Hofstede". Toegankelijk via een hek met twee witgekalkte bakstenen hekpijlers.


ID: 88825 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spanjaardstraat 52 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf met ten zuiden een boomgaard. Het lange L-vormige volume dat ten noorden van het erf haaks op de straat is ingeplant, is het begin-19de-eeuwse volume van woonhuis en stal. Het werd in 1876 omgevormd tot landgebouw, toen ten zuiden langs de straat een nieuw woonhuis werd gebouwd. In 1889 wordt ten oosten van het huis een bakhuis gebouwd.