Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 301047 | Bouwkundig element

Villa's en bomenrij

Quinten Matsijslei, Wouwstraat 30-34 (Mortsel)
De Quinten Matsijslei is een met Amerikaanse eik afgezoomde dreef. Op de hoeken met de Wouwstraat staan fraaie voorbeelden van alleenstaande villa’s.


ID: 308247 | Landschappelijk element

Onverharde weg met knotwilgenrij

Eke (Nazareth)
Bij de Sint-Annakapel leidt een onverharde weg van de Landuitstraat naar het zuiden richting de Scheldemeersen. De smalle landweg loopt langs een hoeve en is afgezoomd met knotwilgen tot aan de grens van het erf.


ID: 130998 | Landschappelijk element

Twee geknotte kapellinden

Bosstraat (Nazareth)
Een kleine wegkapel wordt geflankeerd door twee Hollandse lindes. De bomen zijn geknot en vormen een geheel met de kapel. Voor 1918 stonden hier twee eiken als kapelboom.


ID: 132588 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom op kerkhof

Dorp (Nazareth)
Aan het vroegere oorlogsmonument, nu Heilig Hartbeeld, staat een oude bruine beuk (Fagus sylvatica 'atropunicea’), aangeplant als vrijheidsboom bij de oprichting van het oorlogsmonument in 1920. De boom heeft een omtrek van 375 centimeter, een takvrije stam van 4,5 meter, en een kruinproject met straal 9 meter.


ID: 132589 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij bij kerkhof Nazareth

Dorp (Nazareth)
Traditioneel gekandelaarde lindenrij aan de zuid- en westzijde van het kerkhof. De beeldbepalende bomenrij zorgt voor een lommerrijke compartimentering van het kerkhof.


ID: 132590 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde paardenkastanje bij kerkhof Nazareth

Dorp (Nazareth)
Gekandelaarde bomenrij van witte paardenkastanje ten oosten van het kerkhof bij de nog deels bewaarde omgrachting. Dit grachtfragment geeft ons nog een beeld van hoe de kerkhofsite eruit heeft gezien toen de gracht ook aan de noord- en oostzijde aanwezig was.


ID: 38566 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Antonius Abt

Dorp 11 (Nazareth)
De neobarokke kerk werd in 1861-1865 opgetrokken naar ontwerp van Edmond de Perre-Montigny. Het kerkhof wordt onder meer gekenmerkt door bomenrijen van gekandelaarde Hollandse lindes en witte paardenkastanjes, een vrijheidsboom en een oorlogsmonument. Langs de ommegang met De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans staan dertien kapelletjes. De kerk is ingeplant in een vierkant, voorheen omgracht kerkhof van ongeveer 1 hectare groot, afgesloten deels door een laag muurtje en deels door een beukenhaag.


ID: 38579 | Bouwkundig element

Hoeve

Gaversepontweg 26 (Nazareth)
Omhaagd 19de-eeuws hoevetje met woonhuis ten westen en dienstgebouwtje ten zuiden van het met gras begroeide erf met ijzeren toegangshek.


ID: 132594 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande paardenkastanjes Kasteel Nazareth

Kasteelstraat (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De dreef met opgaande paardenkastanjes die loodrecht op het kasteel is georiënteerd is 465 meter lang. Op het moment van de inventarisatie was de dreef nog vrij volledig.


ID: 132595 | Landschappelijk element

Gemengde dreef Kasteel Nazareth

Kasteelstraat, Ommegangstraat (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De dreef met gemengd bomenassortiment die de verbinding maakt tussen Ommegangstraat en het kasteel is 290 meter lang.