Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 88826 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spanjaardstraat 53 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig erf met ten zuiden een poel. In kern is de hoeve 18de-eeuws; de meeste gebouwen zijn echter gebouwd in de 19de eeuw.


ID: 88827 | Bouwkundig element

Blauwe Hoeve

Spanjaardstraat 54 (Jabbeke)
Historische hoeve van het langgeveltype. Haaks op de straat ingeplant langgestrekt volume onder pannen zadeldaken. Witgekalkt woonhuis van vier traveeën onder zadeldak met opklimmend dakvenster + twee opkamertraveeën onder zadeldak met hogere nok.


ID: 88756 | Bouwkundig element

Hoveniershof

Stationsstraat 63 (Jabbeke)
Fraaie 18de-eeuwse hoeve "Hoveniershof", bestaande uit twee parallelle, haaks op de straat ingeplante lange gebouwen op een verzorgd begraasd erf aan de straat.


ID: 88759 | Bouwkundig element

Hoeve Tempeliershof

Torhoutweg 22 (Jabbeke)
Indrukwekkende hoeve met losse bakstenen bestanddelen geschikt rond een vierkant gekasseid binnenerf met grote treurwilg. Ten zuiden, woonhuis op L-vormig grondplan, volgens de literatuur in kern eind-17de-eeuws, maar met belangrijke uitbreidingen van circa 1864 en recent gerenoveerd, deels als gastenkamers. Ten westen, grenzend aan de straat, de schuur, in zijpuntgevel uit 1822 gedateerd. Ten noorden het opvallend lange stalvolume, deels 18de-eeuws, ten westen met uitbreiding van circa 1864.


ID: 88760 | Bouwkundig element

Chartreuzenhof

Torhoutweg 35 (Jabbeke)
Historische hoeve met twee losse bakstenen bestanddelen op een erf dat met een brede gracht van de straat is afgescheiden en waarop een grote treurwilg staat.


ID: 88761 | Bouwkundig element

Monnikenhof

Torhoutweg 37 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, die grotendeels omstreeks 1864 werden heropgebouwd, waarvan onder meer een monumentale dubbele dwarsschuur in donkerrode baksteen en een stalvolume met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis resteren.


ID: 88891 | Bouwkundig element

Hofstede Leentie Claes

Vaartdijk-Noord 1 (Jabbeke)
Strak gerenoveerde hoeve, volgens Franchoo teruggaand op de in 1674 opgerichte "Hofstede Leentie Claes", een these die Desmedt ontkent. Vanaf de 18de eeuw uitgebaat als herberg, eerst onder de naam "Leentje", later als "De Katte", dat tot 1925 bleef bestaan. De hoeve is gelegen in het laagste gedeelte van de Moere, en ligt lager dan het waterpeil van het kanaal Brugge-Oostende. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), witgekalkte muren met gepekte plint.


ID: 88892 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Halve Mane

Vaartdijk-Noord 2, Westernieuwweg 90 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan het ruime woonhuis langs de Westernieuwweg vermoedelijk in kern 17de-eeuws is en vanaf de 18de eeuw herberg "De Halve Mane" huisvestte. In het verlengde van dit woonhuis, een laag stalgebouw uit 1878, verbreed in 1975. Ten oosten van het woonhuis, een erg lang, smal stalvolume dat in kern 18de-eeuws is, maar in de 19de eeuw in verschillende fases werd verlengd.


ID: 88791 | Bouwkundig element

Hoeve Hildeghemhof

Vloethemveldstraat 1 (Jabbeke)
Het "Hildeghemhof" is een historische hoeve met 18de-eeuwse gebouwen die een belangrijke rol speelde in de ontginningsgeschiedenis van het Vloethemveld. De hoeve is gelegen aan de noordelijke rand van dit historische heidegebied en is opgenomen binnen de grenzen van het beschermd landschap Vloethemveld.


ID: 88796 | Bouwkundig element

Boswachterswoning De Vier-Eycken

Vloethemveldstraat 5 (Jabbeke)
Voormalige boswachterswoning van het Vloethemveld, zogenaamd "De Vier-Eycken". De hoeve is opgenomen binnen de grenzen van het beschermde landschap "Vloethemveld".