Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 77549 | Bouwkundig element

Brouwerij Lalemant

Bohemen 92-94 (Wichelen)
Huidig gebouwencomplex met gesloten aanleg rondom een langwerpige rechthoekige binnenplaats met aan de straat gelegen brouwershuis. Het geheel gaat merendeels terug op een gebouwenbestand met overeenkomstige aanleg dat wellicht in kern 18de-eeuws is.


ID: 77558 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boterhoek 52 (Wichelen)
Gesloten hoeve op rechthoekige plattegrond, volgens het kadasterarchief in zijn huidige vorm daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Volumes geschikt rond vierkant binnenerf, verhard met aangestampte aarde en deels beplant. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. In kern minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw. Rechts, planten- en groententuin aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk aan twee gecementeerde bakstenen pijlers.


ID: 76549 | Bouwkundig element

Villa Rustoord

Damstraat 3 (Wichelen)
De villa Rustoord werd in 1937-1938 opgetrokken in modernistisch getinte stijl met art-deco-elementen, naar een ontwerp van architect Jos Lycke. De villa is gelegen in een ruime tuin en is aan de straat afgesloten door een concaaf geplaatst witgeschilderd ijzeren openzwaaiend hek en afsluiting in art-decostijl op gepleisterde muurtjes.


ID: 76145 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Dorp 11 (Wichelen)
De halfvrijstaande burgerwoning van 1868 omvat een blokvormig hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak en lagere dienstvleugel van anderhalve bouwlaag. De voortuin is omsloten door ijzeren hekwerk tussen slanke ijzeren hekpijlertjes op lage gemetste basis. De achtertuin beslaat een diep perceel omsloten door een bakstenen tuinmuur en vormt historisch een entiteit met de woning.


ID: 76146 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Jans-Onthoofdingparochie met tuin

Dorp 19 (Wichelen)
Pastorie in neoclassicistische stijl naar ontwerp uit 1856 van architect D. Raes, met omringende tuin. De pastorietuin werd vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw aangelegd in gebruikelijke landschappelijke aanleg en wordt omsloten door een bakstenen omheiningsmuur. De toegang van de tuin bevindt zich in de as van de pastorie en wordt afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee hoge vierkante hekpijlers van bakstenen met dekplaat.


ID: 76556 | Bouwkundig element

Kerkhof van de Sint-Denijskerk

Dorpstraat (Wichelen)
Het kerkhof kreeg zijn huidige vorm en oppervlakte door grenswijzigingen en uitbreiding achterwaarts van het oude kerkhof. De vroegere min of meer ovale vorm van het kerkhof, is niet meer herkenbaar aanwezig. Aan de voorkant is het kerkhof afgescheiden door ijzeren hekwerk op een gecementeerde en gewitte lage bakstenen muur met hardstenen afdekking.


ID: 76563 | Bouwkundig element

Villa

Dorpstraat 116 (Wichelen)
Vrijstaande villa in een aangelegde tuin, van de straat afgesloten door een haag en een houten hek aan betonnen pijlers in imitatieboomstammen, volgens kadastergegevens gebouwd in 1913 en opgetrokken uit oranje baksteen met elementen eigen aan de cottagestijl.


ID: 77644 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Elsbrugkapel met geleide lindes

Elsbrug (Wichelen)
Kapel, volgens de literatuur opgericht in 1918 door de landbouwersfamilie Siau-Saeys, gebouwd door de lokale metser Leo De Schutter. Gelegen links van een hoeve, achter een hoge haag afgezoomd door leibomen en toegankelijk via een ijzeren hek in de as van de deur. Bakstenen gebouwtje van één travee met driezijdige sluiting.


ID: 77652 | Bouwkundig element

Villa

Hulst 44 (Wichelen)
Vrijstaande oudere villa in beboomde tuin omgeven door een hoge taxushaag en fraai groen- en witgeschilderd ijzeren hek in de as van de voordeur. Volgens vergelijkende kaart- en kadastergegevens teruggaand op een oudere hoeve uit 1884 en in 1929 herbouwd tot huidig volume.


ID: 77634 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Oud Dorp (Wichelen)
Deze begraafplaats omvat de voormalige ovale site van de oude parochiekerk met omringend kerkhof. Dicht bij de Schelde staat de grafkapel opgericht door de familie Van Herzele en opgetrokken tussen 1893 en 1895. De kapel werd ingeplant op de fundamenten van het koor van de oude kerk en bestaat uit twee delen: een Calvarie met grafplaat voor Theodoor van Herzele en langs de andere zijde het dodenhuisje van het kerkhof. Achter de Calvarie bevindt zich een monumentale trap met twaalf treden afdalend naar de Schelde toe en leidend naar de lager gelegen jongere uitbreiding van de begraafplaats. Ten noordoosten, oorspronkelijk buiten de kerkhofmuur, staat de hermetste zogenaamde Sint-Markoenbron.