Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93247 resultaten


ID: 200 | Bouwkundig element

Hoekhuis Koning van Spanje

Nieuwstraat 6 (Aalst)
Dubbelhuis op de hoek met de Hopmarkt, van drie bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken, opklimmend tot de 17de tot 18de eeuw, doch later aangepast.


ID: 205 | Bouwkundig element

Stadswoning

Nieuwstraat 62 (Aalst)
Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met mogelijks 17de-eeuwse kern.


ID: 206 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Nieuwstraat 67 (Aalst)
Groot burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de hoek Vredeplein, met bepleisterde en geschilderde gevels. Tegen hoek, op bovenverdieping, overluifeld beeld van Maria met Kind, op bolvormige sokkel.


ID: 440 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Nieveldriesweg 26 (Aalst)
Semigesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met grote mestvaalt in bakstenen ommuring.


ID: 340 | Bouwkundig element

Molenhuis

Ninovesteenweg 28 (Aalst)
Voormalig molenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw, heden aangepast tot woonhuis met dubbelhuisopstand. Van de oude olieslagmolen, eerst werkend met paardenkracht, later met stoom, bleef het rad, de as en het wiel, alsook de paardenput behouden.


ID: 300499 | Landschappelijk element

Beuk bij Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat, Oude Vismarkt (Aalst)
De opgaande beuk bevindt zich op een klein grasperk op de gekasseide binnenplaats van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal te Aalst en draagt bij tot de sfeer van het bouwkundig geheel.


ID: 212 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Onderwijsstraat 1, Oude Vismarkt 13 (Aalst)
Het complex omvat een aantal gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met circa 200-jarige beuk, met neogotische westvleugel en poort van 1878; ten oosten complex met georiënteerde kapel uit het eerste kwart van de 15de eeuw met mogelijke oudere kern en latere aanpassingen; ten noorden, de kloostergang en conventgebouwen uit het vierde kwart 15de eeuw en de 17de eeuw, en ten zuiden, het 17de-eeuws hospitaal met latere uitbreidingen.


ID: 209 | Bouwkundig element

Klooster en school De Dames van Maria

Onderwijsstraat 2 (Aalst)
Klooster en school opgericht in 1817, door E.H. Van Crombrugghe, met verschillende uitbreidingen in 1871, 1884, 1897, 1901 en 1905. Hoofdgebouw, voorheen met drie bouwlagen en dertien traveeën, in streng neoclassicistische stijl, uit de 19de eeuw: verhoogd met één bouwlaag in de 20ste eeuw.


ID: 149 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Onegem 62 (Aalst)
Aan de bocht van de weg schuin ingeplante, semigesloten hoeve met 19de-eeuwse bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom gekasseide binnenplaats; inrit via een hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 212436 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument parochie Mijlbeek

Onze Lieve Vrouwplein (Aalst)
Het oorlogsmonument werd in 1920 opgericht vóór de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in de parochie Mijlbeek. Bronzen beeldengroep van een Christus die een knielende moeder met kind en een soldaat zegent. In smekende houding vragen zij de bescherming van het Heilig Hart. De representatieve figuratieve voorstelling en de symboliek passen binnen het oeuvre van beeldhouwer Aloïs De Beule.