Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

657 resultaten


ID: 132134 | Landschappelijk element

Beukendreef bij Kasteel de Bueren

Geerbosstraat, Kalverhagestraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een beukendreef aangelegd op een verhoogd drevenperceel met drainagegrachten. Het is een ontginningsdreef die werd aangelegd in functie van de exploitatie van het Geerbos.


ID: 132135 | Landschappelijk element

Hooghoutperceel van beuk bij Kasteel de Bueren

Geerbosstraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een hooghoutperceel met opgaande beuken, aangelegd op een bosperceel met rabatten. Parallel loopt een beukendreef in functie van de exploitatie van het Geerbos.


ID: 134071 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wolvendaal

Nieuwelaan 128-130 (Merchtem)
In 1892 door architect Joseph Schadde verbouwd 'huis van plaisantie' van 1765 tot een imposant eclectisch landhuis, omgeven door een uitstekend onderhouden park in landschappelijke stijl, eveneens aangelegd in de jaren 1890 onder baron Léon de Viron. Het domein bewaart sporen van een 'verlandschappelijkte' omgeving, een boogbrug en rotswerk rond de overlopen van de vijver, een ommuurde moes- en bloementuin.


ID: 134068 | Landschappelijk element

Domein van het Kasteel van Ossel

Poverstraat 11 (Merchtem)
In 1705 tot 'huis van plaisantie' verbouwde hoeve omgeven door landgoed van circa 14 hectare, omvattende een gedeeltelijk ommuurde moes- en fruittuin en een een park in landschappelijke stijl met een als 'rivier' opgevatte waterpartij, aangelegd in verschillende fasen tussen 1851 en 1889; bijgebouwen uit 1867 naar ontwerp van architect Joseph Schadde.


ID: 76629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Appelkot

Terspelt 25 (Merchtem)
Ten zuidoosten van de dorpskern van Merchtem bevindt zich het historische domein Hof ter Spelt, ook zogenaamd Appelkot, met de behouden structuur van een middeleeuwse, omgrachte kasteelmotte. Het landhuis en het koetshuis, evenals de landschappelijke tuinaanleg dateren van rond 1860.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 302733 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Kasteel van Zink

Biest (Merelbeke)
Een zéér lange kasteeldreef van circa 800 meter verbindt het Kasteel van Zink met Biest. Deze straat was de verbindingsweg naar de verdwenen parochiekerk, deze stond op de plaats van de huidige begraafplaats langs de Torrekensstraat. De bomen zichtbaar vanaf Biest zijn opgaande bruine beuken en zijn aangeplant in de eerste 160 meter vanaf Biest. De boomsoorten in het verdere verloop van de dreef zijn ons nog niet bekend.


ID: 301189 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk

Hundelgemsesteenweg (Merelbeke)
Mooi gevormde opgaande bruine beuk aan de straatzijde bij een nieuw appartementsgebouw. Door zijn omvang is de boom een beeldbepalend element in de straat.


ID: 133384 | Landschappelijk element

Bruine beuk in de pastorietuin van Munte

Munteplein 6 (Merelbeke)
In de achtertuin van de voormalige pastorie van Munte staat een mooi ontwikkelde en beeldbepalende bruine beuk.


ID: 301165 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Zink (Merelbeke)
Op de kop van een talud en in de bosrand staat een zeer zwaar ontwikkelde opgaande beuk.