Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1491 resultaten


ID: 35072 | Bouwkundig element

Herenhuis, later dekenij

Cyriel Buyssestraat 19 (Deinze)
Classicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw; zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gevat tussen zijaandaken met muurvlechtingen.


ID: 35324 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hansbeke

Warandestraat 7-13, 9A (Deinze)
Classicistisch kasteel van circa rond 1790, gelegen in uitgestrekt park met dreven, vijver en grachten en monumentale ingang met ijzeren afsluiting en hek tussen gecementeerde pijlers met vaasbekroning. Voor de brand in 1985 onderkelderd bak- en hardstenen kasteel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak met later toegevoegde dakkapellen. In het park verschillende bijgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw: kinderspeelhuisje, hondenhok, ezelshokje, wagenhuis met dienstwoning, oranjerie in ommuurde moestuin en personeelswoningen.


ID: 8189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhof

Welleplein (Denderleeuw)
De oude kerk, uit de 14de tot 15de eeuw, stond te midden van het huidig dorpsplein, tegenover de pastorie en werd in 1875 afgebroken. Opbouw van de nieuwe neogotische kerk naar ontwerp van Modeste De Noyette in 1871. Kruisbasiliek met westtoren, ingeplant op het uiteinde van het dorpsplein, naast de pastorie. Kerkhof ten noorden met een collectie aan graftekens uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.


ID: 48130 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dijkstraat 116-118 (Dendermonde)
Classicistisch herenhuis, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Breedhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met kunstleien, voorzien van een toegevoegde rechthoekige dakkapel. Achtergelegen lagere haakse vleugel van twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak met een aandak, teruggaand op 15de-eeuwse vleugel van het vroeger gasthuis.


ID: 48864 | Bouwkundig element

Brusselse Poort

Leopoldlaan (Dendermonde)
De Brusselse Poort vormt nu de ingang van het in 1940-1941 aangelegde stadspark, en is met de Mechelse Poort één van de twee resterende poorten van de vesting Dendermonde in de Wellingtonbarrière, op de plaats van de middeleeuwse stadspoort. In 1822 werd de in oorsprong middeleeuwse stadspoort gesloopt en vervangen door een nieuwe poort. De huidige poort is de oorspronkelijke binnenpoort van 1822.


ID: 48901 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

Sint-Ursmarusstraat (Dendermonde)
De kerk heeft een driebeukig grondplan met een klein koor, geflankeerd door kleine sacristieën, een monumentale westtoren met aan weerszijden annexen onder een lessenaarsdak die lager zijn dan de eigenlijke zijbeuken. Van de gotische kerk, die omstreeks 1500 gebouwd werd, rest nog slechts de onderbouw van de vierkante westtoren.


ID: 48871 | Bouwkundig element

Oud station Dendermonde

Statieplein (Dendermonde)
Het symmetrisch opgebouwd neoclassicistisch gebouw uit 1849 telt vijftien traveeën. Het centrale gedeelte van vijf traveeën telt twee bouwlagen en is evenals beide zijvleugels van één bouwlaag nu afgedekt onder zadeldaken. De voor- en perrongevel zijn identiek.


ID: 48940 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Vlasmarkt 27-29 (Dendermonde)
In 1914 werd het klooster vernield. De plannen voor een nieuw klooster werden getekend door de Gentse architect Henri Valcke in 1920. De nieuwe kapel in neogotische stijl, onderdeel van het totaalontwerp en in 1923 ingewijd, werd opgetrokken op de binnenkoer van het klooster waardoor deze in twee werd opgedeeld. Het nieuwe kloostercomplex vertoont een vierkant grondplan van vier vleugels rond een binnenkoer die gedeeld werd door de kapel. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten beïnvloeden door de oorspronkelijke gebouwen. Het complex in neotraditionele stijl valt op door zijn evenwichtige en geritmeerde opbouw.


ID: 48396 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Appolonia

Vrijstraat (Dendermonde)
Door de sterke bevolkingsgroei in de tweede helft van de 18de eeuw werd in 1783-1784 beslist een nieuwe kerk te bouwen naar ontwerp van ingenieur Judocus Sibens. De oude kerk werd in 1785 gesloopt met uitzondering van het koor. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, met behoud van het grotendeels zandstenen koor uit de 16de eeuw, met dakbedekking van blauwe Naamse leien. Bakstenen metselwerk op zandstenen plint, afbraakmateriaal van de gesloopte kerk.


ID: 84603 | Bouwkundig element

Catharinakapel

Ommegangstraat (Dentergem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine".