Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

563 resultaten


ID: 306622 | Bouwkundig element

Aardappelkelder

Nieuwelaan (Meise)
De zogenaamde aardappelkelder van 1946 ligt ten noordoosten van het plantenpaleis. Het betreft een ondergrondse bakstenen kelder met een oppervlakte van 16 m2, die gebruikt werd als vorstvrije bewaarplaats voor de knollen van zomerbloeiers. Vandaag is de kelder buiten gebruik.


ID: 134020 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van de benedictijnenabdij van Affligem

Abdijstraat 6 (Affligem)
Ommuurde benedictijnenabdij teruggaand tot in de 11de eeuw. Rond 1800 deels gesloopt met behoud van de Sint-Benedictuspoort en het zogenaamde Bisschoppenhuis uit 1720, kloostergebouwen grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl na de terugkeer van de benedictijnen in 1869. In de 17de en 18de eeuw omringd met siertuinen, moestuinen, boomgaarden, vijvers en een kerkhof. Heraanleg van verschillende delen van de tuin in de eerste helft van de 20e eeuw: verbouwingen en nieuwbouw naar ontwerp van onder meer Dom P. Bellot en A. Kropholler tijdens het interbellum; lindedreven en 'groene' evocatie van het koor van de verdwenen abdijkerk.


ID: 2189 | Bouwkundig element

Hoeve Hof te Moortere

Wipheide 57 (Puurs-Sint-Amands)
Nieuw woonhuis, wel met bewaarde omwalling en ingangspoort geflankeerd door twee oude knotlinden.


ID: 306624 | Bouwkundig element

Gedichte ijskelder

Nieuwelaan (Meise)
De plaats van een vermoedelijk 18de-eeuwse ijskelder wordt vandaag slechts aangeduid door een kunstmatig aarden heuveltje dat een bakstenen koepel omhult. De half ondergrondse kelder met een oppervlakte van ongeveer 20 m2.


ID: 40275 | Bouwkundig element

Moordkruis

Stoofstraat (Merchtem)
Hardstenen wegkruis met centraal een kleine Christusfiguur, geplaatst ter nagedachtenis van François Van Beneden, aldaar vermoord op 18 augustus 1682.


ID: 306619 | Bouwkundig element

Engelse brug en grot

Kruidtuinlaan (Wemmel)
De Engelse Brug met bijhorende grot is gelegen ten westen van het plantenpaleis op grondgebied Wemmel. Ze werd vermoedelijk gerealiseerd in de periode 1805-1810, toen deze omgeving werd ingericht als Engelse tuin, vermoedelijk naar ontwerp van François Verly.


ID: 2190 | Bouwkundig element

Boneffehoeve

Wipheide 59 (Puurs-Sint-Amands)
U-vormig hoevecomplex met bewaarde omwalling, bestaande uit woonhuis, schuur ten noordwesten en stallingen ten noordoosten.


ID: 306607 | Bouwkundig element

Hoofdingang Plantentuin

Nieuwelaan (Meise)
Het monumentaal uitgewerkte toegangshek aan het begin van de gekasseide eredreef tussen de Nieuwelaan en het waterkasteel van Boechout, in 1850-1855 aangelegd door graaf Amedeus de Beauffort (1806-1858), vormt vandaag de hoofdingang van de Plantentuin. Deze hoofdingang bestaat uit geblokte hekpijlers van blauwe hardsteen, vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw, toen keizerin Charlotte het domein bewoonde.


ID: 306614 | Bouwkundig element

Grote ijskelder

Nieuwelaan (Meise)
De grote ijskelder is gelegen ten zuidwesten van de Vlaamse hoeve. Hij werd gerealiseerd naar een ontwerp van architect Albert Capronnier van 1879. Het zou gaan om één van de laatste en grootste ijskelders van België.


ID: 40152 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Brusselsesteenweg 1 (Meise)
Georiënteerde, laatgotische parochiekerk uit de 16de-17de eeuw, opgericht op een kleine verhevenheid en eertijds omgeven door een ruim, ommuurd kerkhof, middenin het dorpscentrum.