Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

514 resultaten


ID: 88009 | Bouwkundig element

Hoeve 't Beverhoutsveld

Oedelemsestraat 125, 129 (Oostkamp)
Hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Mogelijk deels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog, hoewel geen vermelding hiervan in het kadaster. Boerenhuis van vijf traveeën met een centrale ingang. Zijgevel getypeerd door baksteenmotieven. Dwarse achtervleugel met ingewerkt nisje met een bakstenen omlijsting, een kruisje en erin een Mariabeeldje.


ID: 87719 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Markt (Oostrozebeke)
Georiënteerde driebeukige kerk met basilicale opstand, ontworpen door architect Alfons Van Coillie.


ID: 42685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en pastorie

Milsestraat 51, 55 (Oud-Heverlee)
Een op een lichte verhevenheid ingeplant, homogeen neogotisch ensemble van parochiekerk en pastorie, kwam tot stand in de periode 1894-1895 naar ontwerp van de Leuvense architect Pieter Langerock.


ID: 27069 | Bouwkundig element

Burgerhuis van brouwerij De Tanghe

Broodstraat 35 (Oudenaarde)
Hoekhuis met Burgschelde, voorheen gelegen aan brug, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak; oudere kern, minstens uit de 1ste helft van de 18de eeuw. Sedert 19de eeuw bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Op hoekpenant zandstenen beeldnis in renaissancestijl met piëta in zandsteen. Oorspronkelijke achterbouw vervangen door nieuwe bouw circa 1978.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.


ID: 27415 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. De moderne constructie is opgetrokken uit gewapend beton onder een sterk hellend lessenaarsdak en enorme betonnen overluifeling over de grote beglaasde wand uitziend op het voorplein.


ID: 27239 | Bouwkundig element

Huis De Gulden Mortier

Markt 22 (Oudenaarde)
Huis De Gulden Mortier, gekend midden 15de eeuw. Tijdens de Franse overheersing bewoond door dokter Van Cauwenberghe die het huis naar ontwerp van architect Ph. Van der Meersch liet verbouwen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak; oude onderkelderde verankerde kern met twee bouwlagen en voorpuntgevel.


ID: 300454 | Bouwkundig element

Parochiezaal Eizer

Duisburgsesteenweg 137 (Overijse)
Parochiezaal op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak met op de linkerhoek Onze-Lieve-Vrouwbeeld, kadastraal geregistreerd in 1939.


ID: 80811 | Bouwkundig element

Alleenstaande, langgestrekte hoeve

Dijkerstraat 54 (Peer)
Wat schuin ten opzichte van de straat gelegen, aan straatzijde van een recente beukenhaag, voorziene, hoeve; eertijds tweewoonst voor boer en knecht.


ID: 80653 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Trudo

Kerkstraat (Peer)
De decanale Sint-Trudokerk kent een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de geschiedenis van Peer. De kerk wordt gedomineerd door haar imposante gotische toren.