Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1059 resultaten


ID: 88790 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Gistelsteenweg 8 (Jabbeke)
Gerenoveerde hoeve gelegen op een deels gekasseid erf met aan oostkant bewaarde omwalling. Ten zuiden toegankelijk via een lange gekasseide oprit vanaf de Oude Gistelsteenweg, waarlangs een grote, prachtige rozentuin is aangelegd. Op deze plaats vond Desmedt in een archiefdocument van 1478 al een hoeve terug, eigendom van Jacques van de Peerbome. De huidige hoevegebouwen zijn wellicht 19de- en 20ste-eeuws.


ID: 88889 | Bouwkundig element

Hof van Proven

Popstaelstraat 72 (Jabbeke)
Monumentale hoeve, die met haar huidige voorkomen nog steeds getuigt van het enorme historische belang van deze site. De huidige gebouwen gaan in kern tot de 16de en de 17de eeuw terug. De benaming van de hoeve deed haar intrede omstreeks 1501, als Jan van Gistel, Heer van der Mote en van Proven, de bezitting door huwelijk in handen krijgt. losse bakstenen bestanddelen op een groot, vierkant erf met een monumentale omwalling.


ID: 88897 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ter Scotelaere

Westernieuwweg 56 (Jabbeke)
Hoeve Te scotelaere is met een eerste vermelding uit het begin van de 14de eeuw één van de oudste hoevesites in Varsenare. De hoeve dankt haar huidige uitzicht aan grote verbouwingen in 1767 door uitbater Lieven Anthierens, zie jaartal boven de deur van het boerenhuis. Historische hoeve gelegen op een ten zuiden omwald en met knotwilgen afgezoomd, grotendeels onverhard erf. Beeldbepalende, herkenbaar bewaarde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, U-vormig ingeplant rondom een erf met boomgaard. Boerenwoning met 17de-eeuwse kern en verbouwing in 1767, schuur met 18de-eeuwse kern en aanpassingen in 1879 en stal.


ID: 88794 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vloethemhoeve met achtvormige omwalling

Woudweg naar Zedelgem 29 (Jabbeke)
Historische hoeve bestaande uit twee losse bestanddelen. Het stuk van de straat waarop de erfoprit uitgeeft, bestaat uit kasseien. Er zijn nog stukken van de walgracht bewaard ten zuiden en ten westen van de hoevegebouwen.


ID: 13246 | Bouwkundig element

Abdijhoeve De Greef

De Greef 1-3 (Kalmthout)
Het huidige gebouwencomplex werd grotendeels opgetrokken onder leiding van Godefridus Hermans in de periode circa 1775.


ID: 134118 | Landschappelijk element

Park en moestuin van het Kasteel van Opstal

Hutstraat 18 (Kampenhout)
Kasteel gerestaureerd in neotraditionele stijl rond 1906 omgeven door domein van circa 3,5 hectare, met gedeeltelijk ommuurde moestuin en een landschappelijk park van circa 2,5 hectare aangelegd in 1908; sporen van een oude ringgracht en een symmetrische landschappelijke tuin uit het begin van de 19de eeuw.


ID: 39902 | Bouwkundig element

Hoeve Spaans hof

Peperstraat 62 (Kampenhout)
Semi-gesloten hoeve uit de 17de eeuw. Mooi en gesloten volume der gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Sporen van de vroegere ringgracht, onder meer een resterend poel ten noordoosten.


ID: 39848 | Bouwkundig element

Hof Ter Loonst

Terloonststraat 22 (Kampenhout)
Voormalige hoeve Ter Loonst, eertijds leen van de heerlijkheid Stalle, heden omgracht kasteeltje daterend uit de 15de en 16de en 17de eeuw met dienstgebouwen uit de 18de eeuw.


ID: 39844 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Wippeweide 12 (Kampenhout)
Traditioneel boerenhuis uit de 17de-18de eeuw, eertijds volledig omgracht, waarvan heden nog twee L-vormige armen overblijven.


ID: 39814 | Bouwkundig element

Kasteel van Houtem

Kasteel 1-5 (Kapelle-op-den-Bos)
U-vormig waterkasteel waarvan de funderingen opklimmen tot de 12de eeuw, en die zeker de begrenzing geven van het 17de-eeuwse gebouw, doch het huidig algemeen uitzicht resulteert van de restauraties uit de 19de en 20ste eeuw. De hoeve werd eveneens in de 19de en 20ste eeuw aangepast. Beide constructies zijn gelegen in een groot, omgracht domein met fraai park en dreef.