Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4540 resultaten


ID: 133145 | Landschappelijk element

Knotes Hoeve de Zon

Zonhoevestraat 1A (Bilzen)
Op het erf van Hoeve De Zon staat een oude knotes. Een kunstmatige gevormde boom die onderhouden wordt door hem periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op.


ID: 308462 | Landschappelijk element

Gemengde eikendreef

Eikenlaan (Bocholt)
In het verlengde van de Eikenlaan ligt een onverharde dreef die beplant is met zowel Amerikaanse eik als zomereik. Deze dreef maakt deel uit van het historisch drevenpatroon bij de Damburghoeve en is het enige stuk dreef dat nog niet werd heraangeplant.


ID: 70695 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.


ID: 133252 | Landschappelijk element

Meervoudige lindendreef bij pastorie

Monshofstraat 11 (Bocholt)
Rond ca 1903 werd parallel met de Monshofstraat een dreef aangelegd naar de toegangspoort van de omgrachte pastorie van Reppel. langs weerszijden van de dreef werden rijen lindes aangeplant. Het perceel heeft een min of meer driehoekige vorm en wordt breder naar de toegangspoort toe zodat zich hier drie tot vier rijen lindebomen bevinden.


ID: 307959 | Landschappelijk element

Opgaande Hongaarse eik

Borsbeeksesteenweg 16 (Boechout)
In de voortuin van het huis in de Borsbeeksesteenweg 16 in Boechout staat de dikste Hongaarse eik van Belgiƫ, met een stamomtrek van 510 cm. De boom is een relict van het park rondom de villa 'Les Glycines'. De villa werd afgebroken in 1979 en het park werd verkaveld.


ID: 132525 | Landschappelijk element

Knotpopulier als perceelsrandbeplanting

Broederlozestraat (Boechout)
Langs de weg en als perceelsrandbegroeiing staat een zwaar ontwikkelde knotpopulier met een stamomtrek van bij de 4 meter. De knothoogte bedraagt circa 2 meter en aan de kant van de weide heeft de boom een grote stamcaviteit.


ID: 12486 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Fruithof

Fruithoflaan 15 (Boechout)
Nagenoeg U-vormig kasteel, ingeplant in beboomd park, bereikbaar langs niet verharde dreef. Voorts, koetshuis aan westzijde van het park, en door verscheidene aanbouwsels vervormde stalling aan de oostzijde.


ID: 307468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Van Dyckhoeve

Hellestraat 89 (Boechout)
Hoeve met losstaande bestanddelen bestaande uit drie gelijklopende gebouwen met namelijk woonstalhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en met oudere kern.


ID: 12493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Van Dyckhoeven

Hellestraat 89-91 (Boechout)
Ensemble van hoeven met losstaande bestanddelen, waarvan het erf wordt afgeschermd door een geschoren haag en kaphaag van beuk. De hoeve op nummer 91 bewaart een gekasseid erf en twee gebouwen parallel aan de straat: een woonstalhuis, vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, verbouwd in de 19de eeuw, en een dwarsschuur en wagenhuis aan noordzijde uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 12553 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Bavo

Sint-Bavoplein (Boechout)
De parochiekerk Sint-Bavo in zijn huidige vorm is in het centrum van de gemeente Boechout een markant gegeven. Oudste gedeelten van het kerkgebouw zijn het 15de-eeuwse koor en 17de-eeuwse transept. Het kerkhof werd omgevormd tot grasperk met enkele opgaande lindebomen aan de noordzijde.