Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 130197 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkruis

Priemstraat (Brakel)
Bij het begin van een losweg langs de Priemstraat en op de hoek van een akkerperceel flankeren twee lindes een wegkruis. Het zijn gekandelaarde zomerlinden, mooi gelegen bovenop een kouter. Van ver zichtbaar zijn ze een baken in het landschap.


ID: 308555 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Semigesloten hoeve met twee lindes bij de erftoegang

Pullem 16 (Brakel)
Semigesloten hoeve op het Primitief Plan van 1830-1833 aangeduid als een rechthoekig volume, maar geëvolueerd naar een U-vormige opstelling. De vermoedelijk oorspronkelijke erftoegang is geflankeerd door twee gekandelaarde lindes.


ID: 301028 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis

Rijstveldweg (Brakel)
Twee gekandelaarde platanen bij een wegkruis. De bomen zijn aangeplant op een restperceeltje dat afgesneden is, door de aanpalende losweg, van het moederperceel aan de overkant. De platanen zijn gekandelaard en staan zoals wachters aan de beide zijden van het wegkruis.


ID: 301027 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Rovorst (Brakel)
Vier lindebomen als schermbeplanting bij een hoeve aan de overkant van de straat. Op hoog gelegen plaatsen werden de gebouwen beschermd tegen weer en wind met bomen en bomenrijen. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130850 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

St. Apolloniaplein (Brakel)
Centraal op het dorpsplein staat een opgaande lindeboom. Dorpsbomen zijn meestal aangeplant om een bepaalde gebeurtenis te herdenken. Gezien zijn afmetingen schatten we in dat deze boom geplant is na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 133186 | Landschappelijk element

Solitaire taxus

Terbeken (Brakel)
De taxus op stam heeft een compacte kruin. De boom staat om een driehoekig en klein kadastraal perceel, op het kruispunt van enkele onverharde wegen. Reeds op de Kabinetskaart de Ferraris was op deze plaats een boom te zien. Op de kaart van Vandermaelen staat op deze locatie geen boom meer ingetekend maar wel een kapel. Mogelijk hoorde deze boom bij een kapel of was het een kapelboom.


ID: 307654 | Landschappelijk element

Trimpontboom

Trimpont (Brakel)
De eik met houten kruis op de hoek van het Trimpontbos zou volgens een lokale legende herinneren aan de dood van Joseph van Trimpont in 1843.


ID: 308580 | Landschappelijk element

Geknotte linde

Trimpont 10 (Brakel)
De omvangrijke linde staat ten zuiden van de landelijke bebouwing in de hoek van de Trimpontstraat. Mogelijk is de boom aangeplant als schermbeplanting of als hoekboom bij het kadastrale perceel.


ID: 308543 | Landschappelijk element

Notelaar

Trimpont 14 (Brakel)
De opgaande notelaar staat centraal op het erf van Trimpont 14. De mooi gevormde notelaar staat tussen het boerenhuis en het bakhuis.


ID: 132788 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant op steilrand langs Verrebeek

Verrebeke (Brakel)
De beekbegeleidende houtkant staat op de linker oever van de Verrebeek. De mooi meanderende beek heeft op deze plaats een talud, gestabiliseerd door de houtkant. De soortenrijke houtkant ligt in de onmiddellijke omgeving van een hoeve. Het is een gebruiksbosje voor geriefhout, bandhout, en dergelijke. De omvangrijke zwarte elzen, gewone essen en paardenkastanjes vallen op.