Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

690 resultaten


ID: 132004 | Landschappelijk element

Bomenrij van tamme kastanje bij het Hof te Cattebeke

Bossenaarstraat 14 (Maarkedal)
Zeven tamme kastanjes in een bomenrij. De opgaande bomen zijn geplant met een onderlinge plantafstand van 12 meter. De eerste en de laatste in de rij hebben stamomtrekken van circa 470 cm. Kastanjes met dergelijke stamomtrekken komen zelden voor en hebben een respectabele leeftijd.


ID: 132015 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij als perceelsrandbeplanting

Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Een goed onderhouden en intacte knotwilgenrij als perceelsrandbeplanting met exemplaren waarvan de stamomtrek circa 4 m bedraagt.


ID: 133106 | Landschappelijk element

Drie schermlindes

Zeitje (Maarkedal)
Op traditionele wijze is een bomenrij van drie lindebomen aangeplant langs de straat tegenover het erf. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn drie Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 355 cm.


ID: 306693 | Bouwkundig element

Stadscentrum Maaseik

Begijnenstraat, Bleumerstraat, Boomgaardstraat, Bosstraat, Capucienenstraat, Eikerstraat, Grote Kerkstraat, Halstraat, Hepperstraat, Houtstraat, Kleine Kerkstraat, Lekkerstraat, Lombaardsteeg, Markt, Monseigneur Koningsstraat, Munnikenstraat, Pelserstraat, Rueelstraat, Torenstraat, Vossenbergstraat, Vullerstraat, Waagstraat, Walstraat (Maaseik)
De middeleeuwse stadsstructuur bleef vrijwel intact bewaard in het huidige stratenpatroon van Maaseik. Het monumentaal patrimonium vertegenwoordigt nagenoeg alle periodes uit de bouwgeschiedenis vanaf de houtbouwfase tot en met de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 302746 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Marktplein met dubbele rij lindebomen

Markt (Maaseik)
Het marktplein wordt omgeven door een dubbele rij lindebomen, meer bepaald Hollandse linden (Tilia Europaea (x)), die al sinds 1862 het beeld van de Markt bepalen.


ID: 132410 | Landschappelijk element

Drie knothaagbeuken als relict van kaphaag

Nielerstraat 3 (Maaseik)
In de voortuin van een woning in de Nielerstraat staan 3 oude knothaagbeuken (Carpinus betulus). Hoogstwaarschijnlijk is dit een relict uit een verdwenen kaphaag. De bomen werden oorspronkelijk geknot op een hoogte van 2 meter, dit traditionele beheer is echter achterwege gebleven. De bomen worden nu gekandelaard, hierdoor ontstaan verspreid op de afgezette gesteltakken kleine knotjes. Dit geeft een bijzonder uitzicht, de knothaagbeuken vormen door hun voorkomen en uitzicht een beeldbepalend object in het straatbeeld.


ID: 133257 | Landschappelijk element

Bomenrij op oude stadswal

Walstraat (Maaseik)
De nog onverharde zuidelijke oude stadswal van het historisch centrum van Maaseik is beplant met een rij van 32 bomen. Het betreft voornamelijk Amerikaanse eik, maar ook enkele lindes. In het westen buigt de wal af naar het noorden. Dit noordelijk stuk is aan weerszijden beplant met in totaal 10 bomen, eveneens Amerikaanse eik en linde. In de hoek bevindt zich een kapel.


ID: 131445 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting

Aalterbaan 157 (Maldegem)
Aan de achterkant van het huis Aalterbaan 157 wordt de zuiderzon afgeschermd door twee lindes. Het zijn leilindes, die op traditionele wijze in een verticaal vlak werden geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 131447 | Landschappelijk element

Vier leilindes kerkhof Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Vier leilindes werpen hun schaduw af op de zuidgevel van de Sint-Barbarakerk. De bomen zijn op traditionele wijze in een vertikaal vlak geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 131448 | Landschappelijk element

Bruine beukenrij op kerkhof Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Een bomenrij van opgaande beuken volgt aan de noord-, oost- en zuidzijde de contouren van het kerkhof. De bomen staan op ruime plantafstanden en kunnen zich hierdoor evenwichtig ontwikkelen. Het is een beeldbepalende bomenrij van bruine beuken met een inboet van twee gewone beuken.