Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

641 resultaten


ID: 130781 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gewone beuk bij domein Kaasterkasteel

Bornstraat, Moorseelsesteenweg, Sterrebosdreef (Roeselare)
Het volledige kasteelpark van het kasteeldomein Kaasterkasteel is afgesloten met een scheerhaag van gewone beuk. De haag wordt traditioneel onderhouden: geschoren en vrijgesteld van concurrerende beplantingen.


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciƫrgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 300748 | Landschappelijk element

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.


ID: 304156 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk in villatuin Scherpenberg

Scherpenberg (Ronse)
Een laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse villatuin werd aangelegd in de rand van het Scherpenbergbos en op de flanken van de Hotondberg. De zuidoostzijde van de tuin wordt afgesloten met een haagbeuken kaphaag.


ID: 300999 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van geschoren taxus bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Binnen de contouren van het driehoekige molenerf is er in een functionele indeling voorzien: een werkbare ruimte bij de molen en de schuur en een met wintergroene taxushaag afgesloten ruimte dienstig als moestuin en restruimtes in functie van het vee. Hoog bovenop de kouter werd deze wintergroene haag gezet als scherm en beschermde men alzo de vroege groenten tegen gure noord- en oostenwind.


ID: 301000 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Het molenerf van De tragische molen is bijna volledig met een meidoornhaag afgesloten. Dit is het type van erfafsluiting dat werd gezet om indringing te voorkomen en om vooral het vee op het erf te houden, meidoorn is de soort bij uitstek voor deze toepassing.


ID: 134767 | Landschappelijk element

Tuin van schoenfabriek De Proost

Ninoofsesteenweg 110 (Roosdaal)
Tuinrestant (45 are) bij een in 1947 gebouwde, in de jaren 1980 afgebroken schoenfabriek; in kleur en vorm gevarieerde bomengordel en struikbeplanting zonder zeldzame soorten.


ID: 90532 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kasteelstraat 17 (Ruiselede)
Monumentaal herenhuis gelegen in een ruime, beboomde tuin op de hoek met de Tieltstraat. Zogenaamd "TEN POPEL", zie smeedijzeren opschrift links van de deur.


ID: 14062 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef met kerkhof

Kardinaal Cardijnstraat 33 (Rumst)
Neogotische kerk van 1881-84 naar ontwerp van architect Eugeen Gife. Kerkhof aan zuidzijde met grafzerken vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 14012 | Bouwkundig element

Slakkenhoeve

Slijkenhoefstraat 11 (Rumst)
17de-eeuws herenhof waarvan de woning in traditionele bak- en zandsteenstijl dateert van 1636 en de schuur in vakwerkbouw werd gebouwd in 1768.