Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 44517 | Bouwkundig element

Kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met tuin

Dries 28 (Buggenhout)
De noordelijke hoek van de Dries met de Vekenstraat wordt sinds het begin van de 20ste eeuw bepaald door de inplanting van het kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius met ommuurde tuin en het erachter gelegen schoolgebouw. Het aanvankelijk twee bouwlagen hoge schoolgebouw werd zijdelings aan de Vekenstraat ingeplant. In 1938 werd in de ommuring op de afgeschuinde hoek een Sint-Annakapelletje ingewerkt. Het kloosterhuis is een typisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van 1909, gebouwd volgens de plannen van architect Pierre De Vrom van Hamme.


ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.


ID: 87625 | Bouwkundig element

Hoeve

Genthof 14A (Buggenhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant in U-vorm met ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers met dekplaat. Een tweede hek aan vierkante gemetste pijlers met dekplaat en bolornament en een bakstenen muur scheiden het hoevetje van het kasteeldomein. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot circa 1800.


ID: 44534 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Houtenmolenstraat 53 (Buggenhout)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis met oude, minstens begin 18de-eeuwse kern en recentere L-vormige achterbouw. Verhard voorerf, van de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers en bakstenen muur rechts.


ID: 44535 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Valkenhoeve

Houtenmolenstraat 82-84 (Buggenhout)
Grote semigesloten hoeve met 18de – en 19de-eeuwse gebouwen, onder meer door jaarankers 1774 gedateerde stallen, doch waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 16de eeuw.


ID: 44562 | Bouwkundig element

Villa Glycine

Kamerstraat 15 (Buggenhout)
Ruime interbellumvilla, gedateerd 1926 en ingeplant in een omhaagde, mooi aangelegde tuin met twee ijzeren toegangshekken tussen vierkante gemetste pijlers uiterst links en rechts. Bakstenen villa met speelse, verspringende bouwlagen en volumes.


ID: 44578 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Kerkhofstraat (Buggenhout)
Gemeentelijke begraafplaats, ter vervanging van het kerkhof rond de kerk, ingezegend door Monseigneur Delebecque op 29 augustus 1859, in gebruik genomen in mei 1860 en vergroot in 1950. Centraal toegangshek aan vierkante gemetste pijlers met verdiepte panelen, arduinen dekplaat en bekroning met vuurpotten. Links en rechts ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen op arduinen voet en arduinen hoekpijlers met spiegels versierd met typische funeraire symbolen.


ID: 44582 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kloosterstraat 20 (Buggenhout)
Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren, art deco hekwerk tussen bakstenen pijlers, op bakstenen voet met arduinen dekplaat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1878 op de plaats van een vroeger huis van 1840, in 1893 achteraan uitgebreid door de toenmalige eigenaar G. Van Belle.


ID: 44536 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Van den Bossche

Lijneveldstraat 5 (Buggenhout)
De brouwerswoning van de voormalige brouwerij Van den Bossche, een herenhuis in neoclassicistische bak- en hardsteenarchitectuur met dubbelhuisopstand, is ingeplant achter een voortuintje en gesmeed ijzeren hek.


ID: 44589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Genthof

Mandekensstraat 117-121 (Buggenhout)
Voorheen omgracht kasteel gelegen in een uitgestrekt heraangelegd park van 42 hectare met vijvers en deels ommuurde moestuin, toegankelijk via een 500 meter lange eikendreef vanaf de Mandekensstraat. Het landhuis klimt in kern op tot circa 1860; het bijgebouw met voormalige paardenstallen, koetshuis, en conciërgewoning, werd opgericht in 1896. Ten oosten van het kasteel bevindt zich een omgrachte site met hovenierswoning, het 'Kaashof'.