Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2019 resultaten


ID: 48908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en Sint-Jozef

Schoonaardebaan (Dendermonde)
Parochiekerk van circa 1830 in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect Jan Baptist Beeckman. De voorgevel van de kerk werd veel monumentaler en rijker uitgevoerd dan voorzien was in het voorontwerp. In 1857 werd het oorspronkelijke bouwvolume aan de oostzijde uitgebreid met een koor, sacristieën en een toren.


ID: 48796 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Zwijveke

Serbosstraat (Dendermonde)
Parochiekerk, gebouwd tussen 1969 en 1973 naar een ontwerp van ingenieur architect Rik Van de Sompel. Modern opgevat kerkgebouw in overeenstemming met de richtlijnen van de kerk na het laatste concilie. Functionele constructie met een rationele materiaalkeuze mede bepaald door de beperkte financiële middelen. Betonnen onderbouw, deels bekleed met baksteen, deels met beschilderde wandplaten; stalen skelet en gebint. Centrale opengewerkte betonnen klokkentoren met kruis.


ID: 48901 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

Sint-Ursmarusstraat (Dendermonde)
De kerk heeft een driebeukig grondplan met een klein koor, geflankeerd door kleine sacristieën, een monumentale westtoren met aan weerszijden annexen onder een lessenaarsdak die lager zijn dan de eigenlijke zijbeuken. Van de gotische kerk, die omstreeks 1500 gebouwd werd, rest nog slechts de onderbouw van de vierkante westtoren.


ID: 48799 | Bouwkundig element

Sint-Lutgartkerk en Mariagrot

Spoorwegstraat (Dendermonde)
Parochiekerk Sint-Lutgartkerk gebouwd in 1971. Sober en laag kerkgebouw op rechthoekige plattegrond met uitspringende hoeken, opgetrokken in oude Boomse klampsteen gecombineerd met elementen uit arduin waaronder jaarsteen 1971 in het portaal. Open campanile samengesteld uit spoorwegrails en bekroond door sober kruis. Mariagrot, kunstgrot op kunstmatig heuveltje met wit en blauw gekleurd Mariabeeld achter glas.


ID: 48941 | Bouwkundig element

Sint-Pieters- en Paulusabdij

Vlasmarkt 23 (Dendermonde)
De neogotische kerk werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van architect August Van Assche. Aan de oostzijde bevindt zich de voormalige bibliotheek en nachtkapel naar het ontwerp van architect Bouwens uit 1891. Het poortgebouw, gelijktijdig met de kerk ontworpen, verleent toegang tot een lange gang die parallel loopt aan de abdijkerk en in verbinding staat met de kerk en de kloostervertrekken. De abdijgebouwen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Architect Valentin Vaerwyck ontwierp het hele nieuwe complex in neo-Vlaamserenaissance-stijl maar realiseerde in 1924 enkel de oost- en zuidvleugel. Dom Antonius Maes voltooide deze twee vleugels naar het oorspronkelijke ontwerp in de jaren 1940.


ID: 48510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof. Het kerkhof is omhaagd en is afgesloten door een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De kerkhofbeplanting omvat onder meer vier taxussen op stam en een geschoren afsluitingshaag met topiary van taxus. Het kerkje klimt in kern vermoedelijk op tot de 11de of 12de eeuw. Uit die periode dateert het deel van het romaanse koor opgetrokken in breuksteen. De in Lediaanse zandsteen uitgevoerde kruisbeuken dateren vermoedelijk uit de 14de of 15de eeuw.


ID: 48396 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Appolonia

Vrijstraat (Dendermonde)
Door de sterke bevolkingsgroei in de tweede helft van de 18de eeuw werd in 1783-1784 beslist een nieuwe kerk te bouwen naar ontwerp van ingenieur Judocus Sibens. De oude kerk werd in 1785 gesloopt met uitzondering van het koor. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, met behoud van het grotendeels zandstenen koor uit de 16de eeuw, met dakbedekking van blauwe Naamse leien. Bakstenen metselwerk op zandstenen plint, afbraakmateriaal van de gesloopte kerk.


ID: 84479 | Bouwkundig element

Heilige Martinuskerk

Kerkplein (Dentergem)
Parochiekerk gelegen langs oude arm van de Leie met bijhorend kerkhof, omgeven door een bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk. Georiënteerde driebeukige kerk, aan drie zijden omgeven door een rechthoekig kerkhof. In het westen, noorden en oosten is het kerkhof omgeven door smeedijzeren hek op bakstenen muurtjes, met dekstenen in Doornikse kalksteen, en gevat tussen bakstenen pijlers met arduinen dekstenen; het geheel op een arduinen plint. Mogelijk is de oorsprong van de Oeselgemse parochie terug te leiden tot het einde van de Karolingische tijd.


ID: 84336 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus

Kerkstraat (Dentergem)
Parochiekerk van Dentergem naar ontwerp van de Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison. Georiënteerde neogotische parochiekerk uit 1854-1856, met oudere westtoren, daterend uit 1613. Gelegen in de dorpskern van Dentergem.


ID: 84429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Lucia

Kouterweg (Dentergem)
Vroeggotische parochiekerk met romaanse toren opklimmend tot de 14de eeuw. Georiënteerde tweebeukige kerk met noordbeuk voorzien van achthoekige vieringtoren. Beide beuken voorzien van een driezijdig afgesloten koor.