604 resultaten
ID: 36798 | Bouwkundig element
Drooghout 1 (Oosterzele)
Hoogstwaarschijnlijk het neerhof van een vroegere buitenplaats met samengestelde omgrachting, in de tweede helft van de 18de eeuw vermeld als Campagne Van Moens. Enkel de noordelijke walgracht bleef gedeeltelijk bewaard achter de hoeve. Heden hoeve van het semigesloten type met langgerekt rechthoekig voorerf, gedeeltelijk gekasseid en gebetonneerd, met mestvaalt en toegangshek op de zuidwesthoek. Op een terp gebouwde boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 36762 | Bouwkundig element
Lembergestraat 41 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type, in oorsprong mogelijk zelfs opklimmend tot eind 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Aan de straat palende boerenwoning, nieuw gebouwd in 1921 na vernieling door brand in 1918. Rechts rechthoekige poort met doorrit naar het gekasseid rechthoekig binnenerf.
ID: 36780 | Bouwkundig element
Rollebaan 85 (Oosterzele)
U-vormig opgestelde hoevegebouwen geopend naar het achtererf toe, doch vanaf de straat met een gesloten karakter door de vrijwel blinde buitengevels. Mesthoop midden op het erf.
ID: 36667 | Bouwkundig element
Steenstraat 3 (Oosterzele)
Grote hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met rechthoekige, gekasseide binnenplaats met mestvaalt, toegankelijk vanaf de straat via een overzolderde doorgang met poort tussen de dwarsschuur rechts en een lagere stalvleugel links. Ten zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak. Achter het boerenhuis haaks aangebouwde kalverstal met zadeldak.
ID: 36789 | Bouwkundig element
Vijverhoek (Oosterzele)
Achterin gelegen semigesloten hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, vermoedelijk daterend van circa 1800. Haakse L-vormige gewitte bakstenen bedrijfsvleugel met stallen en schuur.
ID: 36790 | Bouwkundig element
Vijverhoek 4 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef afgeboord door populieren. Rechthoekig, gekasseid binnenerf met mestvaalt tegenover de stallen. Alleenstaande boerenwoning van circa 1875 met één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel. Dwarsschuur en stallen in een L-vormige bakstenen bedrijfsvleugel met zadeldak. Bakstenen bakoven met aangebouwd wagenkot onder zadeldak naast de erftoegang.
ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.
ID: 36733 | Bouwkundig element
Yshoute 10 (Oosterzele)
IJzeren toegangshek tussen de gevelhoek en de zware gewitte hekpijler. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Open mestvaalt. Ten noorden, bedrijfsvleugel met zadeldak met centrale poort met doorrit geflankeerd door paardenstallen, een ovenkot en een dwarsschuur. Lange bakstenen bedrijfsvleugel aan de zuidzijde onder schilddak met koestallen, aardappelkelder, rechthoekige doorrit en dwarsschuur.
ID: 87961 | Bouwkundig element
Larestraat 74 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen rondom een onverhard erf waarvan de westelijke schuur met zekerheid teruggaat tot de 17de eeuw; het woonhuis en de stallingen dateren uit de 19de eeuw.
ID: 88375 | Bouwkundig element
Sijslostraat (Oostkamp)
Naar verluidt 18de-eeuwse beerput, gelegen in het zuiden van het beboste gedeelte van het natuurgebied Doeveren. De beer wordt 's nachts met paard en karteel overgebracht naar het platteland, waar het in voorraadputten wordt gestort. Tijdens de zaaitijd kunnen de landbouwers hiermee hun schrale akkers bemesten.