Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2500 resultaten


ID: 214283 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Sluizestraat (De Haan)
Bakstenen pijlerkapel, volgens opschriften opgericht in "1835" (achteraan) en herbouwd in "1954" (vooraan).


ID: 54636 | Bouwkundig element

Hof ter Meulen

Ter Bieststraat 7 (De Haan)
De site is op de Ferarriskaart (1770-1778) en een 18de-eeuwse kaart afgebeeld binnen een vierkante omwalling met erftoegang aan de westzijde. Op de westelijke helft van het erf liggen de gebouwen volgens een L-vormige opstelling met ten zuiden ervan een bakhuisje.


ID: 58042 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ter Bieststraat 9 (De Haan)
Hoeve met losse, gele bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, te bereiken via een lange erfoprit. Huidige gebouwen wellicht gebouwd begin 20ste eeuw, zie bouwjaar in zijpuntgevel boerenwoning 1903.


ID: 54591 | Bouwkundig element

Hoeve Hazeveld

Vlissegemstraat 21 (De Haan)
"Hazeveld", zie houten bord. Kleine hoeve met boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, hanggoot) met aandaken.


ID: 86279 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Gaaistraat (Deerlijk)
Kapel gelegen aan de erfoprit van Hof het Motvelt. Bakstenen kapel opgericht in 1920 naar aanleiding van een dodelijk ongeval. Bakstenen bedehuisje onder pannen zadeldak doorbroken door keperboogvormige nis met Christus aan het kruis.


ID: 86285 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Oud Ridderhof

Gaversstraat 104 (Deerlijk)
Historische hoeve "Oud Ridderhof" (recente naamgeving). Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling. U-vormig gegroepeerd en bestaande uit vermoedelijk voormalig woonhuis, stalvleugel, schuur en bakhuisje. Nu met alleen resterend noordelijk georiënteerd boerenhuis van vier ongelijke traveeën en verbouwde stalvleugel. Voorts verscheidene grote recente loodsen. Deels gekasseide erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers. Deels onderkelderd woonhuis gedateerd "1732". Ten zuidoosten, kleine veldkapel.


ID: 86299 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Columbaveld

Heestertstraat 39 (Deerlijk)
Naam refereert naar het Santa Colommavelt gelegen ten zuiden van de hoeve en vermeld in het renteboek van de heerlijkheid Assche van 1634. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen erfpijlers met ijzeren hek en beschaduwd door linde. Linker erfpijler met driehoekig muurnisje met Heilige Columba. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Ten zuiden wagenhuis met dwars stalvleugeltje en ten oosten dwarsschuurtje.


ID: 86322 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Hoogstraat 133 (Deerlijk)
Arbeiderswoning uit het begin van de 20ste eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Rechthoekige benedenvensters onder ijzeren I-balk. Halfronde blinde bovenvensters met uitzondering van het centrale. Links, muurnis met heiligenbeeld.


ID: 86350 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapel ter Rustestraat 50 (Deerlijk)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met dieper in gelegen (vlas)schuur. Enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door overhoekse muizentandfries.


ID: 86356 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Benedictus

Kerkstraat 1 (Deerlijk)
Gelegen aan de hoek met Pladijsstraat. Herberg "St.-Benedictus" gebouwd in 1887 als herberg en winkel. De naam refereert naar de tweede patroonheilige van de parochie. Baksteenbouw met kenmerkende afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door beglaasde muurnis met Sint-Benedictusbeeld.