Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1875 resultaten


ID: 77526 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Veltem

Veltemweg 35 (Brugge)
Bos- en parkgebied van de voormalige kasteelsite "Veltem". Van de oude kasteelgebouwen blijft niets bewaard. In het bos zijn nog enkele sporen van de vroegere situatie herkenbaar. De grote, tweede omwalling is nog gedeeltelijk bewaard aan de west- en zuidkant, de vijver achter het Interbad is een restant van de kleine omwalling. Een kathedrale beukendreef leidt vanaf de Maalse Steenweg naar het Interbad (vroeger het kasteel). De grot, tevens ijskelder, is een grillig gevormde constructie met verschillende openingen.


ID: 75118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norenburg

Waggelwater 18-19 (Brugge)
Omwald kasteeldomein gelegen langs de vaart Brugge-Oostende en toegankelijk via een lange dreef die zowel naar een toegangsbrug als een boerenarbeiderswoning met schuur en stal ten zuiden loopt. Parkje met grasveld, struikenmassieven en opgaande bomen en ten oosten een moestuin en hoogstamboomgaard. Het domein is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk geflankeerd door bakstenen hekpijlers.


ID: 77229 | Bouwkundig element

Domein De Bergskens

Weidestraat 273-275 (Brugge)
De Bergskens maakt deel uit van een 420 hectare groot natuurgebied. Het natuurgebied bestaat voorts uit de Gemene Weiden, en Assebroekse Meersen (zie Michel Van Hammestraat) + aanpalende stukken op de gemeenten Oostkamp en Beernem-Oedelem.


ID: 75145 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Koude Keuken

Zandstraat 268-272 (Brugge)
Kasteeldomein toegankelijk via een lange dubbele beukendreef en een onder- en randbeplanting. Dreef leidt naar toegang gevormd door een stenen poort geflankeerd door de vroegere conciërgewoning. Het kasteel is centraal gelegen in een park en omgeven door een omwalling. Het volume met L-vormige plattegrond kwam grotendeels tot stand circa 1900 naar ontwerp van architect Charles De Wulf, maar met behoud van het ingangsgebouw en het aanpalend oostelijk gedeelte van de hoofdvleugel, die beide al staan weergegeven bij Sanderus. In het park bevindt zich nog een voormalige hoeve met losse bestanddelen, waarvan het boerenhuis in vereenvoudigde historiserende stijl gebouwd circa 1900.


ID: 75152 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Beisbroek

Zeeweg 96-98 (Brugge)
Landhuis en koetshuis uit 1835 met park in landschappelijke stijl, ontsloten door dreven en een bochtend padenpatroon, met ijskelder en restant parkbomen. Bewaarde poelen en grachten en wild- en veekeringshaag als restant van oude landbouwactiviteit. Ten noorden eenheidsbebouwing van drie dorpswoningen.


ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school, internaat en tuinen

Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 135062 | Landschappelijk geheel

Lippelobos en kasteeldomein Hof te Melis met omgeving

Buggenhout (Buggenhout), Malderen (Londerzeel), Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
Het gebied is gelegen op de overgang tussen de Zandstreek en de Kleistreekop de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Dominerend in deze ankerplaats is ‘Hof te Melis’ en het omgevende Lippelobos. Het Lippelobos bestaat uit twee ruimtelijk duidelijk van elkaar verschillende delen: het ‘binnenbos’ rond het kasteel met oud bomenbestand, vele dreven en parkbeplantingen , en het ‘buitenbos’ dat hiervan gescheiden wordt door een brede wal of gracht. Dit centraal gelegen boscomplex staat in contrast tot de open weilanden langs de westzijde met prachtig zicht op het kasteel. Het schilderachtige oude gebouwencomplex met omgevend park van kasteel Hof te Melis, enkele mooie, monumentale dreven, alsook oude solitaire bomen dragen bij tot de aanzienlijke esthetische waarde van dit landschap


ID: 131372 | Landschappelijk element

Kerkdreef met opgaande Hollandse linden Opdorpdries

Dries (Buggenhout)
Dwars over de Dries verbindt een lindendreef de Damstraat met de kerk. Het is een dreef met jonge bomen die ter vervanging van de oude afgetakelde dreef is geplant.


ID: 306632 | Landschappelijk element

Dries

Dries, Lijneveldstraat, Vekenstraat (Buggenhout)
Het centrum van de gemeente Opdorp wordt volledig bepaald door het circa 2 ha grote, driehoekige, begraasde en voornamelijk met linden beplante dorpsplein, vanouds zogenaamd "den driesch".


ID: 44566 | Bouwkundig element

Boskapel en ommegang

Kasteelstraat (Buggenhout)
De Boskapel werd in het begin van de 16de eeuw opgericht en bij vergrotingswerken in 1667 geïntegreerd als het koor van een nieuwe, ruimere bidplaats. De kapel bestaat uit een éénbeukig schip en een smaller koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In de omgeving van de boskapel werden in 1949 de vijftien statiën of Geheimen van de Heilige Rozenkrans opgericht door Octave Tondeleir en Zoon in rotssculpturen in cementrustiek. Centraal in de ommegang bevindt zich een wit geschilderde calvarie.