Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

885 resultaten


ID: 28444 | Bouwkundig element

Overbouwde bron

Hoogbergstraat (Kluisbergen)
Overbouwde bron beneden aan de steile wegberm in het bos. Kleine ronde paviljoenvormige constructie van baksteen, koepelvormig afgedekt met ijzeren bekroning; waarschijnlijk opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 308452 | Landschappelijk element

IJzerzandstenen Peetje en Meetje

Poletsestraat (Kluisbergen)
Op de noordwestelijke flank van de Kluisberg staan enkele bijzondere ijzerzandstenen, ‘Peetje en Meetje’ genoemd. De stenengroep werd vermoedelijk eind negentiende eeuw geplaatst als folly in het bos.


ID: 108454 | Landschappelijk element

Park 58

Arcadelaan, Elizabetlaan (Knokke-Heist)
Park met onregelmatige vorm tussen de Elisabetlaan en de verkaveling ten zuiden van de Arcadelaan (in aansluiting bij Albertstrand).


ID: 59022 | Bouwkundig element

Privé-domein Roger Nellens: speelhuis Le Dragon

Zoutelaan 280 (Knokke-Heist)
Privé-domein van de kunstschilder Roger Nellens met in de tuin een monumentale sculptuur, zijnde een fantasiespeelhuis zogenaamd "Le Dragon" (1972-1973) van de hand van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle.


ID: 208660 | Bouwkundig element

Paviljoen Sala Thai

Moerestraat (Koekelare)
Het gebouwtje - met uitzondering van de dakpannen, volledig overgebracht uit Thailand, maskeert eigenlijk een elektriciteitscabine. Inhuldiging op 5 november 1989, door drie Boeddhistische monniken en de pastoor van Koekelare.


ID: 13421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Altena met kapel en park

Antwerpsesteenweg 73-77 (Kontich)
Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen. Rondom het kasteel ligt een beboomd park met nog enkele oude kastanjes en beuken.


ID: 91151 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Victor Ampe met tuin

Edewallestraat 22 (Kortemark)
"Huis Victor Ampe" in een eclectische baksteenarchitectuur. Vrijstaande woning met rechts gekasseide oprit naar achterliggende tuin met taxus-prieel, afgesloten door smeedijzeren hek tussen roodbakstenen pijlers. Volgens kadaster opgetrokken in 1905 na afbraak van oudere woning.


ID: 91199 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Handzamestraat 159 (Kortemark)
Vrijstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, de voorgevel is na de Eerste Wereldoorlog afgewerkt met een similibezetting in art-decovormgeving naar ontwerp van de Brugse bouwmeester Ludovicus Goormachtigh. Achterliggend dwars gepositioneerd pakhuis en tuin.


ID: 91290 | Bouwkundig element

Wegkruis

Hogestraat (Kortemark)
Wegkruis beschaduwd door twee bruine beuken. Het kruis is geplaatst in een perkje met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers waarop bloempotten. Het wegkruis zou dateren van circa 1925.  IJzeren kruis op voet van rotsblokken. Polychroom beschilderde Christusfiguur.


ID: 91093 | Bouwkundig element

Notariswoning

Torhoutstraat 5 (Kortemark)
Voormalige notariswoning uit het laatste kwart van de 18de eeuw, zie jaarankers "1776" in de rechter zijgevel. Rood- en geelbakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met links en rechts aansluitende traveeën oorspronkelijk onder lessenaarsdak. De woning is gelegen in een ommuurde tuin, voorzien van twee treuressen, rododendron, buxus- en hulstbomen, geknotte acacia, een deels bewaarde hoogstammige fruitboomgaard, een verwilderde gloriette en in de voortuin een vijver met dubbele grot.